RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stian Solhaug (Bodø Boligbyggerlag)/Hjertecenter Varde

Gunnar fikk igjen operasjonskostnaden

Sist oppdatert:
Dansk lege mener norsk behandlingsgaranti er lite verdt. Nordmenn kan ha rett på millionbeløp.

(SIDE2:) Norske pasienter som er opererert for hjerteflimmer i utlandet kan ha rett på refusjon hos norske Helsemyndigheter. Dansk sykehus forteller om svært syke pasienter som avgjort skulle hatt krav på behandling i Norge.

Behandlingsgaranti
Høsten 2010 lovet helseminster Anne-Grethe Strøm-Erichsen at pasienter med hjerteflimmer skulle få behandling innen seks måneder. Om sykehusene ikke hadde kapasitet til å behandle pasienten innen fristen, måtte helseforetakene selv kjøpe og betale for behandling andre steder.

Hjertesyke Gunnar Børstad (65) husker godt dette løftet.

- Jeg satt og så på når hun lovet det på TV, sier Børstad, som tok løftet som en god nyhet.

I stedet endte han med å betale 95.000 kroner for operasjon i utlandet.

Puls på 200, men ikke syk nok
På den tiden var tilstanden hans svært dårlig, og han fryktet for sitt eget liv. Han kunne nesten ikke tro beskjeden i brevet fra Helse Nord, som sa at han ikke hadde rett på behandling innen seks måneder.

- De anså meg visst ikke som syk nok. Men jeg kjente meg kjempedårlig, sier Gunnar.

Han fikk beskjed om at ventetiden på operasjon var 13 måneder.

I januar 2011 var tilstanden hans kraftig forverret. Han opplevde jevnlig å ha en puls på 200 slag i minuttet, selv om han satt i ro hjemme.

Hvert år trenger rundt 700 nordmenn operasjon for hjerteflimmer.

Side2 har tidligere fortalt om Øystein Lorentzen, som sparte staten for 1 000 000 kroner ved å selv betale for operasjon i Tyskland:

- Et eventyr!
En venn hadde fortalt ham om det private sykehuset Hjertecenter Varde i Danmark, og Gunnar så ingen annen utvei.

- Jeg fryktet jo for liv og helse, så jeg ringte rett til sykehuset i Danmark. Der ble jeg tatt imot som en prins! Etter sju dager var jeg operert. Det var et eventyr!

En uke etter var han tilbake i jobben som redaktør og prosjektleder i Bodø Boligbyggerlag.

- Jeg ble frisk med en gang, og har vært i full sving siden, sier han.

Gunnar fikk livskvaliteten tilbake, men ble også 95.000 kroner fattigere.

Dansk lege: - Avgjort syk nok
Fortsatt kunne han ikke forstå at han ikke ble vurdert som syk nok til å få behandling i Norge. Det kunne heller ikke legen som hjalp ham i Danmark.

- Han var avgjort syk nok. Jeg forstår rett og slett ikke hvordan man kan bedømme at Gunnar Børstad ikke var syk nok, sier overlege ved det danske hjertesykehuset, Peter Steen Hansen til Side2.

Han understreker at sykehusets vurderinger samsvarer med internasjonale retningslinjer for behandling av personer med hjerteflimmer.

Overlegen mener det er positivt at norske pasienter fikk en behandlingsgaranti i 2010.

- Problemet med garantien er, ut fra det jeg kan se, at den er svært avhengig av den enkelte lege og institusjons vurdering, sier han.

Han mener behandslingsløftet ikke fungerer til fordel for pasientene.

- Vi opplever desverre at mange fortsatt kommer hit fordi de faller utenom behandlingsgarantien. Også i tilfeller der det for meg som hjertelege er vanskelig å forstå hvordan de ikke kan være dekket av garantien, sier Steen Hansen.

- Litt av en fight
Den danske legen oppfordret Gunnar Børstad til å søke refusjon hos norske helsemyndigheter. En tidligere statssekretær og god venn av Gunnar, mente også at han kunne få igjen utleggene sine fra det offentlige.

- Men det ble litt av en fight, forteller Gunnar.

I løpet av prosessen var han i kontakt med en rekke instanser innenfor det offentlige helsevesenet. Han var i en lang diskusjon med Helse- og omsorgsdepartementet, men saken endte hos Helse Nord, der han ble kontant avvist to ganger.

Hjelp fra pasientombudet
- Jeg var jo inne på tanken om å gi opp, for jeg hadde klart meg uten disse pengene. Men jeg ble inspirert av folk rundt meg til å fortsette kampen, forteller Børstad.

Etter et års krangling kom omsider vendepunktet, da han kom i kontakt med pasientombudet i Nordland.

- Der fikk jeg utrolig god hjelp. De hadde en svært dyktig jurist, skryter Gunnar.

Juristen brakte saken inn for Helsetilsynet i Troms, der Gunnar fikk medhold.

Helsetilsynet konkluderte med at Børstad skulle hatt status som rettighetspasient med krav på snarlig helsehjelp. Han hadde hatt krav på operasjon i løpet av seks måneder, slik helseministeren hadde lovet.

Dermed fikk han refundert pengene.

- Det var litt av en julegave! Jeg er først og fremst sjeleglad for at jeg er frisk, er i jobb og fungerer som både ektemann og pappa. Men refusjonen var jo en stor bonus, sier han.

Hjerteflimmer:

er den største årsaken til akutte sykehusinnleggelser

blir stadig mer vanlig på grunn av økt levealder og moderne livsstil

kan bli utløst av blant annet høyt blodtrykk, overvekt og diabetes

kalles også arterieflimmer, hjertebank, urolig hjerte og forkammerflimmer

70.000 nordmenn har diagnosen

700 nordmenn venter hvert år på operasjon

Sykdommen kan være arvelig

Nordmenn kan ha krav på millioner
Men prosessen var slitsom. Gunnar forteller at han heldigvis er en svært utholdende person.

- Og så er jeg heldig og har et godt kontaktnettverk og tilgang på ressurser rundt meg. Men det er ikke alle som har det sånn. Derfor vil jeg gjerne hjelpe andre ved å fortelle denne historien, sier 65-åringen.

- Gunnar Børstads kamp mot myndighetene er ikke bare en seier for ham personlig, men også for mange andre hjertesyke pasienter som har betalt for operasjon av egen lomme, mener overlege Peter Steen Hansen.

Ifølge beregninger gjort av Hjertecenter Varde har 372 nordmenn betalt for egen operasjon de siste 5 årene. Disse kan sammen ha rett på refusjon av millionbeløp.

- Beklager

Helse Nord beklager at de først ikke vurderte Gunnar som syk nok til å få operasjon innen seks måneder, og at de aviste klagene hans.

- Vi vil selvfølgelig rette oss etter avgjørelsen til Helsetilsynet i Troms og beklager den belastningen denne saken har vært for Børstad, skriver kommunikasjonsrådgiver i Helse Nord RHF, Anne May Knudsen i en e-post til Side2.

- Vi er glade for at Gunnar Børstad nå er frisk, tilbake i jobb, og også får dekket sine utgifter. Helse Nord hadde en annen faglig vurdering enn det Helsetilsynet i Troms har kommet fram til, legger hun til.

Norske sykehus har økt kapasiteten
Da helseminster Strøm-Erichsen ga behandlingsløftet i 2010, ble det satt i gang en utbygging av kapasiteten ved alle de regionale helseforetakene.

I følge Helse- og omsorgsdepartementet er situasjonen for pasienter med hjerteflimmer langt bedre i dag. Fra januar 2012 har Helse Vest, Helse Nord og Helse Midt-Norge hatt kapasitet til å gi behandling innen seks måneder. Hos Helse Sør-Øst var ventetiden fortsatt 6-8 måneder, men regionen jobber med å utvide kapasiteten. Utover disse opplysningen ønsker ikke departementet å si noe om saken.

Vil du lese flere helsesaker? Klikk her!

Mer stoff fra Side2? Sjekk forsiden!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere