Gå til sidens hovedinnhold

Gunnar Stavrum med klar beskjed: –⁠ Send skjermdumpene til politiet!

Politiet vil vurdere etterforskning av truslene mot MDG-politiker og Oslo-byråd Lan Marie Berg. Selv er hun glad og lettet for at politiet ser på saken.

Oslo politidistrikt har opprettet kontakt med Berg og informert om at de har startet undersøkelser, opplyser politimester Beate Gangås i en pressemelding mandag.

Gangås sier de ønsker å vise at de tar trusler mot politikere og folkevalgte på alvor, og tilbyr en samtale med Berg rundt forebyggende tiltak.

– Både avdekking og straffeforfølgning kan være virkningsfullt, men også andre tiltak som at politiets nettpatrulje patruljerer i kommentarfeltene på nett kan ha god forebyggende effekt. Trusler og hatefulle ytringer mot politikere og folkevalgte utgjør en alvorlig trussel mot vårt demokrati, sier Gangås.

– Tung bør

Berg sier mandag til NRK at hun er lettet over at politiet nå undersøker om netthetsen hun har blitt utsatt for kan være straffbart.

– Jeg ble veldig glad da Oslo-politiet tok kontakt. Det føles som en tung bør er lettet fra våre skuldre, sier Lan Marie Berg til NRK.

Hun ble kontaktet av politiet søndag kveld.

– Etter så mange år med mye aggresjon og trusler på nett, så er det nesten umulig for oss enkeltpersoner å få anmeldt det og kartlagt det, sier hun til kanalen.

Hetsen har blitt en del av hverdagen hennes, og slik skal det ikke være, sier hun.

– Jeg er glad jeg ikke lenger tar meg så nær av det. Men vi må jobbe for at ikke andre må tåle det presset som jeg og andre har stått i, sier hun til NRK.

Langvarig hets

Berg, som er byråd for miljø og samferdsel i Oslo, har vært utsatt for store mengder trusler på internett i flere år.

Lørdag kveld uttalte olje- og energiminister Tina Bru (H) seg sterkt imot hetsen, etter at Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit la ut en skjermdump av en rekke hetsende kommentarer fra en Facebook-gruppe.

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum var blant dem som kommenterte på Facebook-innlegget til Klungtveit.

– Dette er åpenbart rasistiske og straffbare ytringer. Facebook tar ikke noe ansvar for å fjerne disse ulovlige ytringene, men avsender fremgår tydelig. Send skjermdumpene til politiet! Byråden må finne seg i skarp politisk kritikk og uenighet, men ikke rasisme, skrev Stavrum før det ble kjent at politiet hadde startet sine undersøkelser.

Han utdyper dette slik til Nettavisen:

– Skarp politisk kritikk og diskusjon er viktig i et demokrati. Men dette er trusler og rasisme og det skal verken Lan Marie Berg eller de som er uenige med henne finne seg i. Det ødelegger for demokratiet.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) synes det er bra at politiet i Oslo nå vurderer å etterforske hetsen mot byrådskollegaen.

Han takker også Tina Bru som sier ifra.

– Det blir jo bare verre. Snakker du om klima, er ung kvinne, ikke ser «etnisk norsk» ut – og i tillegg kommer fra Oslo, er det tydeligvis tillatt å gå bananas i sosiale medier, skriver han på Facebook mandag ettermiddag.

– Avskyelig

Johansen understreker at det selvsagt er greit å være uenig i meninger og standpunkt.

– Men hva noen tillater seg å poste er avskyelig. Slutt med det. Det er en fare for demokratiet, mange vil ikke våge å være med i politikken- når dette er konsekvensen.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har kommentert saken:

– Bra at politiet åpner for å etterforske trusler og hatmeldinger mot Lan Marie Berg. Statuere eksempel. Sette ned foten og markere at trusler og hat er uakseptabelt, skriver han på Twitter mandag ettermiddag.