RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Druknet og var død:

Gunnar var død i to timer - slik ble han vekket til live

Sist oppdatert:
Da Gunnar Elinder blir plukket opp fra vannet, har han en kroppstemperatur på 20 grader, og ingen puls.

Norsk Luftambulanse AS har legehelikopterberedskap på basene Arendal. Bergen, Brønnøysund, Dombås,  Evenes, Førde, Lørenskog, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ål og Ålesund. 

De gjør oppdrag på kryss og tvers av grensen til Sverige. Nå har de delt Gunnars historie, om hvordan han døde, og hvordan de fikk han tilbake til livet. 

Gunnar Elinder (30) og hans venninne Jenny drar ut for å padle på Ottsjön, en stor innsjø sør for Åre. Det er noen minusgrader ute, men det stopper ikke humøret til de to padlerne, som planlegger å sove ute den natten. Slik blir det ikke. 

Les også: - Derfor finnes det ikke et liv etter døden

Norsk Luftambulanse AS har legehelikopterberedskap på basene Arendal. Bergen, Brønnøysund, Dombås, Evenes, Førde, Lørenskog, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ål og Ålesund.

Varsel om kajakkvelt 

22. oktober 2016 får de et dramatisk oppdrag.  På basen til Norsk Luftambulanse AS i Trondheim har piloten, redningsmannen og legen akkurat stått opp. 

Så får de varsel. Det har skjedd en kajakkvelt på Ottsjön, og det er én eller flere personer i vannet, skriver Norsk Luftambulanse AS. 

«En kajakkvelt i Sverige. Skal de dra? Den svenske og norske luftambulansetjenesten samarbeider, derfor er det ikke helt uvanlig at crewet i Trondheim krysser landegrensen med legehelikopteret. Men det tar 35 minutter å fly til stedet. Innen det norske crewet er på plass, er det stor sannsynlighet for at den forulykkede enten har kommet til land ved egen hjelp eller har blitt plukket opp av noen andre. Klart de drar.» Står det videre i pressemeldingen fra Norsk Luftambulanse AS

Kroppstemperatur på 20 grader

«Kom deg inn til land og ring etter hjelp!»
Det er det siste Gunnar Elinder sier før han dør, ifølge Norsk Luftambulanse AS. 

Da Gunnar og Jenny startet å padle, var det kun små krusninger på Ottsjön. Så blåste det opp, og de to sliter med å holde balansen i vannet. 

Les også: Elida (6) var klinisk død

Så skjer det. Gunnars kajakk kantrer, og han faller ut i det iskalde vannet. Hver gang han forsøker å komme seg opp i kajakken igjen ruller den rundt og blir liggende opp ned. Til slutt gir han opp og roper til Jenny at hun må padle inn til stranden og ringe etter hjelp. 

«Klokka viser kvart over to, og det er ennå to timer til et norsk legehelikopter skal hente opp en død person fra Ottsjön.» 

Da Gunnar blir plukket opp fra vannet har han en kroppstemperatur på 20 grader. Hjertet hadde sluttet å slå, og han hadde ikke puls. Lungene var fulle av vann. Teamet fra luftambulansen i Trondheim forsøkte å få liv i han, og allerede i helikopteret på vei tilbake så lege Eivinn Skjærseth et livstegn: Hårene på underarmen til Gunnar reiste seg.

Halvannet år etter ulykken er Gunnar Elinder en livsglad, treningsivrig og eventyrlysten fyr. Det takker han Norsk Luftambulanse for. 

- Jeg er dypt takknemlig for at de ikke ga meg opp. Det er jo litt spesielt at jeg har vært død. Og det er heftig at det går an å våkne til liv igjen, sier han til Norsk Luftambulanse AS

Alltid hatt høye ambisjoner 

Det er langt fra tilfeldig at redningsaksjonen Norsk Luftambulanse AS gjennomførte ved Ottsjön denne oktoberlørdagen i 2016 endte godt. At anestesilege Eivinn Skjærseth, pilot Lukas Olsen og redningsmann Bjørn Carlsen klarte å lokalisere den svartkledde kroppen i den mørke innsjøen, hoppe i vannet for å plukke ham opp, fly ham til land, utøve avansert medisinsk behandling midt i ingenmannsland og sørge for å få ham til St. Olavs hospital i Trondheim, er et resultat av det målrettede arbeidet organisasjonen har gjort siden oppstarten i 1978, skriver Norsk Luftambulanse AS. 

Les også: Når du dør, passerer livet revy. Men ikke slik du tror

Stiftelsen Norsk Luftambulanse og datterselskapet Norsk Luftambulanse AS har alltid hatt høye ambisjoner. De har satset på utvikling og forskning av akuttmedisin, på sikkerhet, teknologi, redningsutstyr, på de ansattes kompetanse og ferdigheter, og årlige treninger mellom leger, redningsmenn og piloter. 

Uten det gode samarbeidet mellom de tre personene i crewet, hadde ikke Gunnar Elinder levd i dag. 

- Dette er en helt unik historie, sier kommunikasjonsdirektør Eline Dalland i Norsk Luftambulanse AS til Nettavisen. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere