Gunnhild Stordalen: – Jeg er frisk

FRISK: Gunhild Stordalen har kjempet sin livs kamp. Mandag åpner hun EAT Stockholm Food.

FRISK: Gunhild Stordalen har kjempet sin livs kamp. Mandag åpner hun EAT Stockholm Food. Foto: NRK Dagsrevyen

– Som lege er man veldig flink til å ta smertestillende.

30.05.15 20:24

– Den tiden der man måtte gå i islender og palestinaskjerf for å bli tatt alvorlig som en miljøforkjemper, den er forbi, sier Gunnhild Stordalen.

Legen, miljøforkjemperen og forretningskvinnen var lørdag kveld lørdagsgjest i «Dagsrevyen» på NRK.

Hun gjør opp status ett år etter at hun sto på talerstolen på Eat-konferansen i Stockholm. Ingen som så talen til Gunnhild Stordalen da visste om den tøffe tiden hun hadde i vente.

Et krevende år

Det var i november det ble kjent at Gunhild hadde fått påvist den livstruende og sjeldne sykdommen systemisk sklerose.

I år har tenkt nøye igjennom hva hun skal si under konferansen.

– Det er julaften og bursdag på en gang dette her. Ja, jeg gleder meg som en unge. Det blir veldig spennende, sier hun tydelig glad.

Hun forteller at hun trodde hun hadde «minst 50 år igjen til å prøve å gjøre verden til et bedre sted».

– Jeg kunne ikke forutse at det skulle gå sånn med sykdom og transplantasjon, men det har vært et tøft år – et annerledes år, men også et lærerikt år, fortsetter hun.

– Huden har vært tykk som en neshornpanser

Rikshospitalet skal nå tilby eksperimentell behandling av sykdommen som rammet Stordalen. Dette blir et tilbud av samme type som hun fikk i Nederland. Det gleder Stordalen.

– Som lege er man veldig flink til å ta smertestillende, sier hun.

NRK-portrettet viser tydelig at Stordalen er i ferd med å bli bedre, men sykdommen har satt sin spor.

– På grunn av sykdommen har det vært veldig vanskelig å stikke i huden min. Huden har vært tykk som en neshornpanser, forklarer hun.

– Jeg liker ikke å være på sykehus. Vi leger er veldig flinke til å snakke om sykdom, inntil det rammer deg selv eller noen man er glad i, sier Stordalen.

– Men sånn som det ser ut nå, og den beste tolkningen man gjøre av den studien som er gjort, det er jo at jeg er frisk, eller i ferd med å bli frisk. Jeg tror det er vanskelig å sette ord på. Man har fått livet i gaven bokstavelig talt. Jeg holdt på å miste alt. Jeg har fått en «ctrl-alt-delete» av systemet, og hittil så virker det overraskende bra, fortsetter hun.

Eat-konferansen var målet

Stordalen startet EAT med mål om å endre verdens matproduksjon og gjøre den miljøvennlig, slik at den kan mette verdens hurtig voksende befolkning.

– Jeg lever for å jobbe, jeg lever for disse tingene. Jeg våkner opp og tenker på Eat, sier hun.

Lørdagsportrettet viser også andre sider ved legen, miljøforkjemperen og forretningskvinnen. Hun liker å være i aktivitet.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle kunne løpe ute i mai for et halvt år siden. Det er en liten gave, sier hun.

Det viktigste målet til Stordalen har likevel vært at hun skulle kunne holde den samme talen som hun holdt for ett år siden om det hun brenner mest for.

Gunhild Stordalen åpner EAT Stockholm Food mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.