Flere steder i Sør-Europa koker det om dagen. Spesielt har Portugal og Spania blitt rammet tøft med temperaturer på over 40 grader. Det har fått Europas nasjonale værtjeneste, meteoalarm, til å slå alarm på sitt offisielle nettsted. Hvis man ser på kartet, så er store deler av Portugal og Sør-Spania rødt.

I begge land har det brutt ut mange skogbranner som følge av sterk varme og langvarig tørke i det siste. I Spania er det registrert 250 større branner siden slutten av juni. Nesten 820 kvadratkilometer med skog og annen vegetasjon er svidd av. Meteoalarm opplyser blant annet følgende om byen Sevilla som er en del av Andalucia-regionen:

«Advarsel om ekstremt høye temperaturer med maksimum temperatur på 44 grader. Bare reis, hvis reisen din er helt nødvendig. Ekstreme og katastrofale skader på personer og gjenstander kan skje, spesielt for utsatte personer og de som er i de verste områdene.», er noe av det som står å lese under dagens farevarsel.

Les også: Advarer nordmenn på ferie: Her kommer hetebølgen

Talsmann Ruben del Campo i det spanske meteorologiske instituttet AEMET sa tidligere i uken at hetebølgen har potensial til å bli eksepsjonell. Den er ventet å vare i ni eller ti dager, og den vil bli den lengste siden de begynte å føre slik statistikk i 1975. De har også slått alarm om ekstremvarme i 16 av 17 regioner i landet.

Holder seg hjemme

Gunvor Guttormsen fra Bergen har bodd i Sevilla i over 25 år. I dag driver hun event- og reisebyrået Spaniaopplevelser med base i den spanske byen som ligger i Sør-Spania.

– Det er faktisk normalt med ekstremvarme her, og jeg har bodd her så lenge at kroppen venner seg til det. Men når det er sagt, det er klart at det er varmt. Vi må passe på å drikke mye vann og vi går ikke ut, hvis vi ikke må. Det er varmest på ettermiddagen i 17.00-18.00-tiden, og da går jeg helst ikke ut selv, hvis det ikke er noen ærend som må gjøres. Det er mest turister som er ute da, sier Guttormsen til Nettavisen på telefon.


Selv om bergenskvinnen er midt i den verste hetebølgen akkurat nå, forteller hun at Sevilla og Andalucia-regionen i Sør-Spania, alltid har vært en «trykkoker».

– For noen år siden postet jeg et bilde på sosiale medier, hvor det var 51 grader ute. Det var veldig varmt, men sånn er det her. Det er alltid noen «ups and downs», hvor det er ekstremt varmt en uke, så noe mindre en annen uke, forteller 54-åringen.

– Hvordan får man kjølt seg ned i denne varmen da?

– De fleste sameier eller borettslag utenfor sentrum har et svømmebasseng som er felles for alle, ellers er det mange offentlige svømmebasseng hvor man kan gå å bade. Treningssentrene har også basseng, hvor man kan kjøle seg ned. Husene her er bygd slik at de holder seg kjølige, men det er klart at aircondition har mye å si. Akkurat nå sitter jeg på hjemmekontor med vifta på, svarer Guttormsen.

Nødetatene i Andalucia-regionen har også kommet med noen klare råd til alle på onsdag:

«Vi vil være ekstra oppmerksomme på innbyggerne som er mest utsatt i varmen. Det vil si barn, eldre og personer med kroniske sykdommer. Det som uansett er viktigst for alle, er å drikke vann hyppig, selv om du ikke føler deg tørst. Det er også viktig å spise lett mat som frukt, grønnsaker og kalde supper og belgfrukter. 112 Andalucia anbefaler deg også å låse alle dører, trekke igjen alle gardiner og lukke igjen alle vinduer på områdene som er mest utsatt for solen.», er noe av det nødetatene skriver.

– Slår ikke på aircondition

Bergens-kvinnen erkjenner at hun klarer seg godt etter forholdene, men hun vil understreke at den ekstreme varmen ikke er en spøk.

– For mange er det et sjokk den første gangen de opplever dette. Jeg hører jo selv fra folk som sliter i varmen. Det er krise for de som har mindre god råd, fordi akkurat som i Norge er det høye strømpriser her, og det betyr at mange ikke slår på aircondition for å spare, forteller Guttormsen.

Meteorologen advarer: – Kom dere på land

Hun forteller videre at det kommer jevnlige meldinger om personer som havner på legevakten, sannsynligvis fordi de er dehydrerte.

– Det viktigste i denne varmen er å drikke mye vann, understreker Guttormsen.

Som daglig leder av et reisebyrå, så holder hun seg godt oppdatert på hva som skjer i Spania og landene rundt. Hun har fått med seg skogbrannene som herjer i Sør-Europa, og kan også opplyse at det har rammet Andalucia-regionen hardt i det siste.

– Skogbranner er vanlig her. Senest i går hørte jeg på radioen at de evakuerte 2500 personer i Malaga på grunn av skogbranner, forteller Guttormsen.

Andre steder i Europa

Det er ikke bare Sør-Europa som koker. Britene opplever en varme som de aldri har følt på tidligere i sitt eget land. Det er duket for rekordvarme dager den nærmeste tiden. Neste uke kan gradestokken passere 40 grader for første gang i britisk historie, og det advares mot ekstrem og livsfarlig hete.

Den høyeste temperaturen som hittil er registrert i Storbritannia, var 38,7 grader i Cambridge i 2019. Den tidligere rekorden var 38,5 i Kent i 2003, skriver Sky News. Allerede nå er det veldig varmt. Om natten går gradestokken ikke under 20 grader i store deler av landet, og forrige mandag var det ventet temperaturer på rundt 33 grader.

Met Office har sendt ut gult varsel om de eksepsjonelt høye temperaturene fra kommende søndag og framover. Gult varsel innebærer fare for trafikkproblemer, strømbrudd og risiko for liv og eiendom. Også Tyskland sliter med svært tørt vær, noe som har ført til flere mindre skogbranner de siste dagene.