STORTINGET (Nettavisen): En hardt presset Venstre-leder Trine Skei Grande møtte pressen tirsdag før partiets landsmøte til helgen.

Der fikk hun gjentatte spørsmål om sin lederstilling i partiet som så 1-tallet i en fersk måling. Men det narkotiske stoffet cannabis ble også et tema.

Se videointervju med Skei Grande øverst i saken!

Venstres stortingsrepresentant Guri Melby mener nemlig at Norge kan lære mye av danskene som har startet dyrking av cannabis til medisinsk bruk, og foreslår at pelsdyrbøndene kan starte med slik dyrking.

Dette har skapt sterke reaksjoner hos næringen selv.

- De bøndene som i dag bruker arbeidstiden sin og eiendommen sin på pelsdyrnæringen, trenger noe nytt å gjøre. Vi har satt av penger til omstillingsmidler bøndene, og da kan de vurdere om det å dyrke cannabis til medisinsk bruk kan være en mulig næringsvei, sa Melby til TV 2 mandag.

Reagerer kraftig

Flere Venstre-ordførere reagerer også kraftig på at Melby foreslår at pelsdyrbønder kan gå over til cannabisdyrking når pelsdyrnæringen blir avviklet om noen år.

Venstre-leder Trine Skei Grande har heller ikke mye til overs for Melbys uttalelser.

- Jeg tror ikke det var det Guri Melby mente. Jeg tror hun har svart på et spørsmål fra TV 2 med et litt annet innhold. Det hun mente er at nå skal vi gjøre om hele pelsdyrnæringen til andre type næringer, og da trengs penger til omstilling, muligheten til å utvikle nye næringer også lokalt - og så tror jeg ikke dette er en næring som kommer til å redde norsk pelsdyrnæring. Det var ikke det Guri mente, heller, sier Venstre-lederen til Nettavisen.

- Søkt kombinasjon

- Synes du det kan være en god idé?

- Nei, jeg synes det er en veldig søkt kombinasjon, understreker Skei Grande.

- Så dette er rett og slett en misforståelse?

- Jeg tror dette var en klar misforståelse. Jeg tror ikke det var Guri mente, gjentar hun.

- Jeg skal holde på lenge

Venstres landsmøte starter fredag i Trondheim, og varer til søndag. På spørsmål om Skei Grande tror det blir en lederdiskusjon på landsmøtet som følge av partiets elendige meningsmålinger for tiden, svarer hun:

- Jeg forventer at på landsmøtet kommer mange til å vise at de kan være gode ledere til å ta over etter meg. Det tar jeg som en stor hedersbetegnelse. For det betyr at jeg leder en organisasjon der det gror masse bak meg, og det synes jeg er bra, sier hun.

- Er det også litt vemodig?

- Nei, jeg skal holde på lenge ennå. De må gro litt til, sier Skei Grande med et lurt smil.

På spørsmål fra pressen lanserte hun tre mulige arvtakere som partileder: Guri Melby, Sveinung Rotevatn og Abid Raja.

- Vet hva som må til

Skei Grande sa også på pressekonferansen at hun til tross for den alvorlige situasjonen partiet er i, er sikker på at de vil løfte seg igjen.

- Jeg er valgt som leder og jeg vet hva som må til. Vi må klare å jobbe som et lag. Vi må finne fram Venstre-driven, sa Venstre-lederen.

Hun varslet at grep nå skal tas for å stanse nedgangen. Ledelsen og stortingsgruppa skal blant annet reise mer rundt og skape blest om lokale kandidater og saker.

Skei Grande sa at Venstre også må bli flinkere til å profilere seg selv og egen politikk, og at de må ta mer plass i regjeringen.

- Vi tror på kompromisser, men det kan bli litt for mye av gode. Vi må bli flinkere til å dyrke seirene våre, sa hun.

Melby: - Det var aldri meningen

Guri Melby sier til Nettavisen onsdag morgen at hun forstår at pelsdyrbøndene ikke vil belæres av en stortingspolitiker:

- Jeg har selvsagt ingenting med hva pelsdyrbønder omstiller seg til, og jeg forstår at de uansett står i vanskelige tider og ikke vil bli belært av en stortingspolitiker om hva de skal leve av i framtiden, sier Melby - og forklarer bakgrunnen:

- Jeg ble spurt av TV 2 om å kommentere et innslag de hadde laget om dyrking av cannabis til medisinsk bruk i Danmark, der dette har blitt stor næring. Min respons på dette var at dette er noe vi bør kunne ha en fordomsfri debatt om, både i Venstre og i norsk politisk debatt, og det står jeg fortsatt inne for. Cannabis til medisinsk bruk er tillatt i Norge, i dag importeres det lille som brukes, og jeg mener vi må kunne vurdere om det kan dyrkes i Norge. Men da de stilte spørsmålet om dette kunne være en ny næring for pelsdyrbønder, burde jeg selvfølgelig latt være å kommentere det av respekt for de bøndene som står i en krevende situasjon. Men noen ganger blir vi tatt på senga og svarer dårlig, det skjedde med meg her. Med det har jeg satt noen av våre lokale folk i en vanskelig debatt, det var aldri meningen.