Regjeringspartiet Venstre kaver under opptakten til helgens landsmøte på Hell i Trøndelag.

Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker ikke noen lederdiskusjon, men spørsmålet kommer opp etter gjentatte svake målinger, sist 1,8 prosent på Vårt Lands februarmåling.

Les også: Bernt Aardal: - Nå spøker det for Venstre

Melby og Rotevatn

- Jeg tror at når Trine Skei Grande bestemmer seg for å gå, vil hun ha regien på sin avgang, slik at etterfølgeren har hennes støtte, sier politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen, til Nettavisen.

Aglen har blinket seg ut to hete kandidater: stortingsrepresentant Guri Melby (38) fra Orkdal og statssekretær Sveinung Rotevatn (31) fra Nordfjordeid – gitt at ikke skiftet skjer i morgen.

- Det er de partiet har størst forhåpninger til, selv om det er i tidligste laget.

Les også: Venstre-ordførere kritiserer Guri Melbys cannabis-utspill

- Hun er Trines favoritt

Aglen tror Melby er Skei Grandes favoritt.

- Guri Melby kan bli neste Venstre-leder. Hun er en ung kvinne, har bredde, kan profilere mange ulike saker, er debattsterk, hyggelig og omgjengelig, utdyper redaktøren.

Aglen trekker særlig frem feltene skole og oppvekst:

- Der er hun både god og engasjert, og det er et område mange mener Venstre burde hevdet seg bedre på.

Melby og Skei Grande har lang fartstid:

- Hun både oppleves - og er – veldig lojal overfor Trine. Etter hvert har hun fått mye erfaring - fra bystyret i Trondheim, som miljøbyråd i Oslo og nå som stortingsrepresentant.

Les også: Ledermåling: Vedum og Moxnes får best skussmål

- Rotevatn er en sjelden type

- Hva gjør Sveinung Rotevatn til en egnet leder-kandidat?

- Han er veldig populær i Unge Venstre, blant de urbane liberale og den intellektuelle delen av Venstre, særlig de som er opptatt av ideologi og tilhører det akademiske sjiktet, sier hun.

Aglen mener han tilhører en sjeldenhet:

- Han er en sjelden politikertype, som fremstår reflektert, interessant og spissfindig, en profil akademikerne trykker til sitt bryst, mener hun.

- Jeg er litt usikker på hans folkelige appell, det er foreløpig litt uprøvd, og som statssekretær er det litt mer krevende å markere seg bredt , legger hun til.

- Skikkelig bikkjeslagsmål

Hadde Skei Grande trukket seg i morgen, ville vi fått et bikkjeslagsmål, tror Aglen:

- Jeg tror det ville vært krevende å samle seg om én kandidat nå og at da ville både nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik, stortingsrepresentant Abid Raja, samt Guri Melby og Sveinung Rotevatn, vært aktuelle. Det ville blitt et skikkelig bikkjeslagsmål.

- «The dark horse», ordfører Alfred Bjørlo i Eid, kunne også ha meldt seg på, selv om han foreløpig er et ubeskrevet blad i rikspolitikken.

Aglen tror ingen i partiledelsen på litt sikt anses som mulig arvtakere.

- De er begge respekterte, men jeg tror de mangler det som skal til for å bli frontfigur i partiet.

Om Raja, sier hun:

- Raja kunne seilet opp som en lederkandidat, gitt at Skei Grande kastet kortene i dag. Han har en voldsom velgerappell, er utrolig sjarmerende, er flink med media og umulig å ikke like. Men han er lite politisk strategisk og ikke spesielt lojal, så det kan bli vanskelig å enes om ham.

Trass i målinger på 1-tallet, tror ikke Aglen det blir en reell lederdiskusjon på landsmøtet til helgen:

- Skei Grande står sterkere internt enn det fremstår i media, og jeg tror ikke partiet ønsker en lederstrid før valget til høsten. I Venstre er de godt vant med berg-og-dalbaner, men vi vil nok se mer tydelig posisjonering, spår hun.

- For på et tidspunkt får vi et skifte.

- Klarer hun å skape entusiasme?

- Skei Grande sier hun tar gjenvalg i 2020. Skal vi ta henne på ordet?

- Det er vanskelig å si, det kan også være taktisk av henne for ikke å åpne diskusjonen.

- Hva tror du blir det mest spennende på landsmøtet?

- Hvorvidt Skei Grande klarer å skape entusiasme, samt formulere politikk som har appell: Hvilke saker som fenger og som de skal vinne velgere på.

- Hvor sterkt mener du Skei Grande står i partiet?

- Jeg tror alle, uansett ståsted, er imponert over hvor tøff og utholdende hun er, hvor mye hun tåler. I tillegg taler det til hennes fordel at hun får mye ros som kulturminister.