*Nettavisen* Nyheter.

Gutt (13) ofret livet for lillebror

Foto: STRINGER/AUSTRALIA (Reuters)

Jordan (13) ofret livet sitt for lillebroren mens folk sto og så på tragedien.

13.01.11 10:15

20.000 hjem i Australias tredje største by, Brisbane, står i fare for å bli oversvømt av flomvann.

Den katastrofale flommen, som har herjet i delstaten Queensland de siste ukene, har hittil krevd 22 menneskeliv. Flere titalls mennesker er også savnet, melder nyhetsbyrået AP.

I Brisbane har to millioner innbyggere forberedt seg på flomvannet som skyller inn over byen. Det er anslått at Brisbane-elven vil stige med fem meter, og flere områder i storbyen er oversvømt av vann.

Ofret livet sitt for lillebroren
En av de mest hjerteskjærende historiene fra katastrofen, skjedde i byen Toowoomba, hvor 13 år gamle Jordan Rice ofret livet sitt for lillebroren Blake Rice (10).

Jordan og moren Donna omkom da bilen deres ble tatt av det kraftige flomvannet.

Kjæresten til Donna som også befant seg i bilen, John Tyson, forteller at de ringte etter hjelp straks flomvannet begynte å skylle inn over bilen. Men ingen kom for å hjelpe. Og ifølge Tyson var det flere folk i nærheten som ikke gjorde noe forsøk på å redde dem.

- Alle disse menneskene sto der bare, inntil en gammel, skranglete mann bandt en taubit rundt seg og hoppet ut i vannet, sier Tyson til The Toowoomba Chronicle.

- Jordan kan ikke svømme og er livredd for vann. Men da mannen forsøkte å redde ham, sa han «redd broren min først», sier Tyson til avisen.

Ble tatt av flommen
Tyson forteller at den gamle mannen reddet opp lillebroren Blake, og forsøkte å feste tauet rundt Jordan og moren. Men mor og sønn ble tatt av det strie vannet og ble senere funnet omkommet.

- Jeg kan bare forestille meg hva som gikk gjennom hodet hans da han ofret sitt eget liv for å redde broren, selv om han er livredd for vann, sier Tyson.

- Han er vår lille helt.

Lik flyter i flomvannet
Over 22 mennesker er bekreftet omkommet i flommen, men myndighetene frykter at tallet vil stige. Innbyggere i Grantham forteller at de har sett lik ligge flytende i flomvannet.

- Man kunne se armer, bein, grått hår, og det var alt. Etter hvert innså man at de ikke svømte, men at de allerede var døde, sier innbygger Martin Warburton til en lokal TV-stasjon.

Les også: - Vi er strandet i Australia
Les også: Derfor ligger Queensland under vann

- Livsfarlige haier
I Brisbane-elven er det livsfarlige oksehodehaier, og en lokalpolitiker advarer innbyggerne mot å bevege seg ut i flomvannet.

- Holde dere unna vannet, det er forurenset, og det er også fare for å bli spist av oksehodehaier, sier bystyremedlem i Ipswich, Paul Tully, til australske ABC News.

Det skal også ha blitt observert hai i flomvannet i Brisbane-området.

- Det var en oksehodehai, og den ble observert i en forstedsgate. Vi har haier i Brisbane-elven. De har tydeligvis klart å komme seg over barrierene på leting etter mat, sier en innbygger til BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.