RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gutt (14) brent med et strykejern i et opptaksritual

Foto: Polisen/Handout
Sist oppdatert:
En gutt som ble brent med strykejern av sine medelever ved den svenske internatskolen Lundsberg, forklarte seg i retten onsdag.

Ni skoleungdommer og en ansatt er tiltalt for vold og trusler.

En 14 år gammel gutt fikk alvorlige brannskader på ryggen etter å ha blitt brent med et strykejern i et opptaksritual blant elevene. En annen elev fikk lettere brannskader, mens andre ble truet med å bli brent.

Den alvorligst skadde gutten, som i dag er 15, sier han ikke ante at noe skulle skje da han kom inn på internatet som vanlig en lørdagskveld.

Sendt på rommet

Han og romkameraten hans ble beordret opp på rommet, og etter en stund ble døren rykket opp. Inn kom elevene som nå er tiltalt, og gutten kunne se en ledning og delere av et strykejern i en veske de bar med seg, skriver nyhetsbyrået TT.

«Hører du dårlig, legg deg ned» og «Vi har hørt deg snakke stygt om Gransäter» (et av elevhjemmene på skolen), var noe av det de eldre elevene sa til de yngre.

Gutten forklarte i retten at han hørte at noe ble «satt i veggen», før de andre elevene sprutet vann på ham og satte strykejernet mot ryggen hans.

– Jeg skrek til, for det gjorde vondt. Jeg ble ganske redd.

Rektor måtte gå

Saken endte med at rektoren ved den eksklusive private internatskolen ble tvunget til å gå av, og onsdag startet den første av tre rettssaker i kjølvannet av hendelsen. Ni elever og en husfar sitter på tiltalebenken i Karlstad tingrett. To av elevene er tiltalt for trusler og legemsbeskadigelse, mens de øvrige elevene er tiltalt for trusler.

Den 47 år gamle husfaren er tiltalt for medvirkning til trusler, skriver Expressen.

Ba om lukkede dører

47-åringen sier han verken har forstått eller gitt sitt samtykke til at eleven skulle skremmes med strykejern. Advokaten til en av elevene forklarer at hans klient ikke forstå at han gjorde noe ulovlig.

– Det har skjedd med motpartens samtykke og kom ovenfra. Det er en tradisjon som rektor har godkjent, sier advokat Henrik Olsson Lilja.

Samtlige av dem avisen har fått kontakt med, nekter skyld.

En av advokatene ba om lukende dører da rettssaken startet. Han viste til de tiltaltes alder – ni av dem er under 21 år – men dommer Lars Bjurstam lot seg ikke overbevise. Dermed kunne aktor begynne på sin innledning.

– De tiltalte har i fellesskap og i samråd truet og utsatt de fornærmede for en situasjon der de hadde grunn til å tro at de skulle brennes med et strykejern, sa statsadvokat Niclas Wargren.

Midlertidig utvist

De involverte elevene ble utvist etter hendelsen, men er nå tilbake på skolen. Det synes en av bistandsadvokatene er underlig.

– Jeg synes det var naturlig at de ble utvist da det skjedde, men ble forbauset da de kom tilbake, sier advokat Staffan Brandt, som representerer den nå 15 år gamle gutten som ble hardest skadd.

I retten avviste han at det forelå noe samtykke fra 15-åringen, slik de tiltalte har hevdet.

– Han var svært redd. Han ble påført smerte.

De tre andre fornærmede har ikke kommet med noe krav om erstatning. De følte seg ikke truet, og alle kjente til at noe skulle skje og at det var frivillig. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere