RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gutt (15) overlevde flytur i hjulbrønnen

BLINDPASSASJER: Et overvåkningskamera på den internasjonale flyplassen i Maui, Hawaii, fanget opp en gutt idet han hoppet ned fra hjulbrønnen på et passasjerfly fra Hawaiian Airlines. Gutten befant seg i hjulbrønnen i løpet av en fem timer lang flytur fra California til Hawaii. Han overlevde på mirakuløst vis.
BLINDPASSASJER: Et overvåkningskamera på den internasjonale flyplassen i Maui, Hawaii, fanget opp en gutt idet han hoppet ned fra hjulbrønnen på et passasjerfly fra Hawaiian Airlines. Gutten befant seg i hjulbrønnen i løpet av en fem timer lang flytur fra California til Hawaii. Han overlevde på mirakuløst vis. Foto: Hawaii Department of Transportation
Sist oppdatert:
Overlevde 5,5 timer i 33.000 fots høyde med lite oksygen og lave temperaturer. Hør lydopptaket av piloten.

En rådvill pilot som gjorde seg klar for avgang på en rullebane på Hawaii, måtte melde til kontrolltårnet at han ble noe forsinket. Årsaken var en ung blindpassasjer.

«En blindpassasjer har tilsynelatende gjemt seg i hjulbrønnen fra San Jose til Maui,» sa piloten til kontrolltårnet.

Rømt hjemmefra
Piloten henviste til 15 år gamle Yahya Abdi, som er somalisk innvandrer bosatt i Santa Clara i California. Gutten hadde rømt hjemmefra, hoppet over gjerdet ved Den internasjonale flyplassen Mineta San Jose, og klatret opp i hjulbrønnen til det nærmeste flyet, melder nyhetsbyrået AP.

Passasjerflyet tok av bare noen timer senere, og fløy uavbrutt i 5,5 timer til Maui på Hawaii.

Hendelsen skjedde 20. april i år. På mirakuløst vis overlevde 15-åringen flyturen i 35.000 fots høyde med lave temperaturer og minimal tilgang på oksygen.

Hoppet ned
Overvåkningsvideo fra flyplassen i Maui viser gutten som hopper ned fra hjulbrønnen en time etter landing. Men da flyet igjen skulle ta av, denne gangen med en ny pilot, ble det en forsinkelse på grunn av blindpassasjeren.

«Vi har en liten forsinkelse her. En blindpassasjer har tilsynelatende gjemt seg i hjulbrønnen fra San Jose til Maui, så sikkerhetsvaktene er der oppe for å lete etter beviser for at han har vært der i mer enn, du vet, fem minutter mens flyet sto på bakken. Så vi sier i fra når vi er klare til å dra,» sa piloten til kontrolltårnet.

Her kan du lytte til samtalen mellom piloten og kontrolltårnet.

Gutten bleinnlagt på sykehus på Hawaii i to uker, før han ble fløyet tilbake til California, hvor han ble tatt hånd om av det amerikanske barnevernet.

- Måtte underrette tårnet
En talsperson ved Hawaiian Airlines, Alison Croyle, forteller at den nye besetningen om bord på flyet var blitt informert om blindpassasjeren. Croyle sier at piloten kontaktet kontrolltårnet fordi det var forventet at flyet ville forlate gaten, ettersom det var klarert for avgang.

- Men i dette tilfellet måtte piloten underrette kontrolltårnet om forsinkelsen og oppgi en forklaring for det på best mulig måte, sier hun.

Desperate mennesker
Det finnes flere eksempler på desperate mennesker som forsøker å flykte til Vesten ved å skjule seg om bord i flyets hjulbrønn. Dette er livsfarlig, og ender ofte med at blindpassasjeren fryser i hjel. I tillegg til temperaturer på 50 minusgrader, så er det lite oksygen og kabintrykk i hjulbrønnen.

- Det er en ganske risikabel affære å gjøre dette. Hjulbrønnen er noe av det siste som sjekkes før flyet ruller ut av gaten, og da hopper de gjerne på når flyet er i fart. Når hjulene tas opp, så er det veldig lite rom. Mange blir bare klemt i hjel av mekanismen og hjulene. Og når understellet senkes, så gjøres det ofte over sjøen, og da ramler de ned i sjøen, og blir da klassifisert som drukningsofre. Derfor er det vanskelig å tallfeste dette, har leder i Flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatvold, tidligere uttalt til Nettavisen.

- Det er ikke noe varme i hjulbrønnen, og da snakker vi om temperaturer ned i 50 minusgrader. Dette fører til at de fleste fryser i hjel. Det har skjedd før at stivfrosne lik ramler ned fra himmelen, uttalte Skatvold.

Falt ned fra himmelen
Det finnes flere eksempler på hvordan lik har falt ned på bakken idet landingshjulene senkes like før landing. I 2012 ble en mann funnet død i en rolig gate utenfor London. Mannen viste seg å være en flyktning fra Angola som hadde ramlet ut av hjulbrønnen til et fly. Først halvannet år etter ulykken fikk familien hjemme i Angola vite om skjebnen hans, ifølge BBC.

I 2010 var det et lignende tilfelle i USA hvor en tenåringsgutt ble funnet død på et jorde utenfor Boston. Myndighetene mente det var sannsynlig at han hadde falt ut av et fly like før landing ved den internasjonale flyplassen Boston Logan.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere