*Nettavisen* Nyheter.

Gutt (15) voldtatt i 20 dager

Foto: BULENT KILIC (AFP)

15-åringen trosset regimet og kjempet for sine demokratiske rettigheter.

22.08.09 15:01

- Livet mitt er over. Jeg tror jeg aldri vil komme meg til hektene igjen, sier Reza til The Times.

15-åringen blir holdt skjult i et hus et sted i Iran. Nå ønsker han bare å gjøre slutt på livet.

Les også: – Voldtatt, drept og brent

Gutten ble pågrepet av iranske myndigheter fordi han bar det grønne armbåndet til støtte for opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi. Han ble holdt fengslet i 20 dager og ble gjentatte ganger utsatt for voldtekt, vold og seksuell ydmykelse tilsvarende den ydmykelsen amerikanske soldater påførte irakiske innsatt i Abu Ghraib-fengselet.

Iran har gjentatte ganger fordømt USA for Abu Ghraib-affæren.

- Det er mange som Reza i Iran. De aller fleste tør ikke å snakke om det som har foregått. De få politikere, som kandidaten Karoubi, som har nevnt disse påstandene offentlig, risikerer fengsel, sier talsperson for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Voldtatt av tre menn
Familien til Reza forsøker desperat å finne en utvei på situasjonen og håper de kan flykte fra regimet.

Gutten er et levende bevis på at fengselsansatte driver med systematiske voldtekter av menn, kvinner og barn av begge kjønn i fengslene i forsøk på å knekke dem mentalt.

Reza ble arrestert i juli måned da han og 40 andre tenåringer demonstrerte mot regimet i en stor by i Iran. De aller fleste hadde ikke engang stemmerett.

Deretter ble de fraktet til det som antas å være en base for Basiji-militsen. De fikk bind for øynene og ble strippet og pisket med en kabel og deretter sperret inne i en stålkonteiner.

Samme kveld ble Reza brutalt voldtatt av tre menn mens alle de andre tenåringene så på. Den ene mannen urinerte på 15-åringen før han satte i gang med voldtekten.

- De fortalte oss at de gjorde dette for Gud, og hvem var det vi trodde vi var som våget å demonstrere, forteller Reza til avisen.

Tvunget til å spise avføring
Etter voldtekten ble Reza bundet fast til en stolpe utenfor bygningen. Dagen etter kom en mann og lurte på om han hadde lært leksen.

- Jeg ble så sinna. Jeg spyttet ham i ansiktet, sier gutten.

Mannen forsvant, men kom straks tilbake med en pose med ekskrementer, som Reza ble tvunget til å spise.

Videre ble han ført til et avhørsrom hvor han igjen ble voldtatt. Fengselsvaktene tvang Reza til å undertegne en tilståelse på at han hadde fått i oppdrag av utenlandske stryker å brenne banker og statlige mediebygninger.

De neste 20 dagene ble 15-åringen fraktet til ulike fengsler hvor han gjentatte ganger ble utsatt for voldtekt og mishandling. Til slutt ble han løslatt mot en kausjon på 445.000 kroner.

100 utsatt for voldtekt
Ifølge noen opplysninger skal så mange som 100 iranske demonstranter ha blitt utsatt for voldtekter.

- Allerede kort tid etter demonstrasjonene begynte, hørte vi «rykter» om voldtekt, etter hvert ble disse ryktene veldig mange. Da skjønte vi at regimet bruker voldtekt systematisk for å knekke demonstrantene. Påstandene om voldtekt begrenser seg ikke bare til ett fengsel, eller én by, men flere forskjellige byer. Derfor mistenker vi at disse er koordinerte handlinger, bestemt fra høyere hold, sier Amiry-Moghaddam.

- Disse voldtektene kommer på toppen av andre forbrytelser regimet har begått. Verdenssamfunnet må ta dette alvorlig. EU og FN må gripe inn. Det må dannes en hastekomité som skal følge denne saken. FN må sette strekt press på iranske myndigheter for at en uavhengig delegasjon skal slippes i Iran og undersøker fengslene, og påstander om tortur og voldtekt, og de skyldige må stilles for internasjonal rett, sier Amiry-Moghaddam.

- Øverste leder må stilles til ansvar
Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, fortalte Nettavisen tidligere denne uken at de har fått inn mange bekymringsmeldinger vedrørende voldtekter i iranske fengsler.

- Nå er rapportene såpass mange, de kommer fra mange hold og er knyttet til så mange enkeltsaker at de er veldig troverdige. Vår erfaring med denne type saker forteller oss at det er all grunn til å tro at de blir torturert, og at de stadige meldingene om at det begås tortur i form av voldtekt av begge kjønn og av personer i lav alder, er troverdige, sa Egenæs.

Opposisjonsleder Mehdi Karoubi har forsøkt å sette en stopper for mishandlingen ved å kontakte myndighetene. Han har belyst situasjonen i sin egen avis, noe som resulterte i at den ble stengt umiddelbart. Karoubi risikerer nå å bli arrestert for å ha kritisert regimet offentlig.

- Det er regimets øverste leder som til syvende og sist er ansvarlig for tortur og voldtekt som foregår i iranske fengsler. Han har hørt disse påstandene, senest via brevet som Karoubi offentliggjorde. Men istedenfor å undersøke påstandene, har han gjennom sine representanter truet Karoubi med straff, sier Amiry-Moghaddam.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.