RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gutt (5) med brukket kjeve har forduftet fra Europa

Azam Aldaham (5) ble sist sett i Beograd i Serbia i forrige måned. Nå er det igangsatt en omfattende kampanje med hensikt å spore opp guttungen.
Azam Aldaham (5) ble sist sett i Beograd i Serbia i forrige måned. Nå er det igangsatt en omfattende kampanje med hensikt å spore opp guttungen.
Omfattende letekampanje på sosiale medier.

Den syriske femåringen ble sist sett av en BBC-journalist i Beograd i Serbia forrige måned. Da hadde gutten en brukket kjeve, infiserte sår og et oppsvulmet ansikt.

En mann som hevdet å være guttens far, tok femåringen med til et sykehus i Beograd, hvor sykehuspersonell sa han måtte innlegges i flere dager for å motta behandling.

Men dagen etter var gutten og mannen sporløst forsvunnet fra sykehuset, uten at femåringen hadde mottatt medisinsk behandling.

- Usikker på om det var pappaen
BBC-journalist John Sweeny har mistanke om at mannen ikke var Azams far, og har igangsatt en omfattende leteaksjon etter gutten. Nå har flere brukere på sosiale medier sluttet seg til kampanjen med å spore opp femåringen.

Det er blant annet opprettet egne Facebook-sider, og hashtaggen #findazam brukes flittig på blant annet Twitter.

Den kjente menneskerettsforkjemperen Bianca Jagger har også sluttet seg til kampanjen.

I tillegg er det blitt hengt opp plakater rundt i Beograd.

«Jeg vil ha mamma»
Lille Azam hadde store smerter da BBC-journalisten traff gutten i Beograd.

- Jeg så den lille gutten sist da han gikk inn i en ambulanse i Beograd i begynnelsen av september, med en mann som fortalte oss at han var faren. Men vi mistenkte at det var onkelen. Azam hadde en blåveis og en oppsvulmet skjeve, mulig brukket, og det så absolutt ut til å være infisert, skriver journalisten.

Røntgenbilder tatt på sykehuset viste at gutten hadde brukket kjeve.

- Den lille gutten hadde hylt i smerte, og ropte «Jeg vil ha mamma», mens en serbisk helsearbeider renset såret hans med antiseptisk middel. Mannen som var med ham, fortalte at Azam hadde blitt skadet i en bilulykke i Makedonia, og at mammaen hans var igjen i Tyrkia.

Skulle ta CT-scann
BBC-journalisten har i ettertid funnet ut at mannen heter Geyeer Aldaham, men de vet fortsatt ikke om det er faren eller onkelen til Azam. Videre har Sweeny funnet ut at Azam fikk en time hos barnelegen dr. Radmila Kosic på sykehuset, som videresendte guttungen til en nevrokirurg.

Nevrokirurgen ville ta en CT-scann av guttens hode, men den mystiske mannen tok med seg Azam og stakk fra sykehuset før de fikk tatt en CT-scann. Ingen har sett dem siden.

- Så det er mulig at Azam har en hjerneskade. Det er det ingen som vet, skriver Sweeny på BBC-bloggen som oppdateres jevnlig.

Mye kan tyde på at de har beveget seg nordover. Amerikanske, serbiske, spanske og australske medier har også omtalt forsvinningen til Azam.

Farlig og lang ferd
Europa er rammet av den største flyktningstrømmen siden andre verdenskrig. Hundre tusener av flyktninger vil i løpet av 2015 ha tatt seg inn til Europa i søken på et bedre og tryggere liv. Men ferden fra Syria til et asylkontor i et europeisk land, er både farlig og lang.

Den enorme flyktningstrømmen kan etter hvert føre til at mange europeiske land stenger sine grenser. Serbia, Bulgaria og Romania hadde et møte på lørdag hvor de besluttet at de ville stenge sine grenser, dersom Tyskland og Østerrike valgte å stenge sine grenser for flyktninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere