Gutt (8): - Jeg heier på terroristene

Bildet er tatt av en av de mange Je suis Charlie-markeringene som ble holdt verden over etter terrorangrepet i Paris.

Bildet er tatt av en av de mange Je suis Charlie-markeringene som ble holdt verden over etter terrorangrepet i Paris. Foto: Loic Venance (Afp)

Fransk politi kritiseres for «kollektiv hysteri» etter å ha innkalt guttunge til avhør.

For tre uker siden ble 17 mennesker drept i et terrorangrep mot satirebladet Charlie Hebdo og en jødisk forretning i Paris.

Fransk politi avhørte en åtte år gammel gutt som har uttalt at: «Jeg er ikke Charlie. Jeg heier på terroristene».

En moderat muslimsk forening mener avhøret av gutten og hans far, er bevis på et «kollektivt hysteri» i Frankrike.

Frankrikes utdanningsminister, Najat Vallaud-Belkacem, sier at skolen gjorde rett i å varsle skolemyndighetene og politiet om guttens oppførsel.

Vallaud-Belkacem sier det ikke blir snakk om noen straffetiltak for gutten, men legger til at det er kommet en klage på farens «brutale» oppførsel overfor skoleansatte.

Ahmed var én av skoleelevene som nektet å ta del i en ettminutters stillhets-seremoni dagen etter terrorangrepet på Charlie Hebdo.

Avhørt i 30 minutter
Onsdag denne uken ble faren og Ahmed avhørt på en politistasjon i Nice. Gutten ble avhørt i 30 minutter, skriver The Independent. Deretter ble faren utspurt av politiet, mens gutten fikk leke med leker.

Ahmed skal ha ytret følgende utsagn i klasserommet, og senere i skolegården: «Jeg er ikke Charlie. Jeg heier på terroristene. Muslimene hadde rett. Journalistene fortjente å dø».

Ahmed skal ha sagt under avhøret at han visste betydningen av ordet «terrorist».

Faren skal ha tatt avstand fra guttens utsagn, men er likevel svært kritisk til at politiet valgte å innkalle sønnen til avhør.

- Dette er galskap, sier familiens advokat, Sefen Guez Guez , ifølge The Independent.

- De tok ordene til en åtteåring, som ikke skjønner betydningen av det han sier, på alvor, sier advokaten.

Kollektivt hysteri
Den moderate gruppen Kollektivet mot islamofobi (CCIF) mener politiet bidrar til et «kollektivt hysteri», skriver The New York Times.

- Far og sønn er dypt sjokkert over behandlingen, som illustrerer et kollektivt hysteri som har preget Frankrike sidne tidlig januar, sier CCIF i en uttalelse.

I kjølvannet av terrorangrepet i Paris, har franske myndigheter opprettet en egen nettside som har til hensikt å bekjempe islamistisk radikalisering.

På nettsiden er det lagt ut en liten videosnutt som advarer unge mot å slutte seg til Den islamske stat (IS) eller andre jihadist-bevegelser, og det poengteres at det ikke er et «pass til paradis», men en «engangsbillett til helvete». Videoen viser bilder av døde barn og korsfestelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.