Gutt (8) bitt i ansiktet av familiehund

Foto: Lisbeth Andresen (Romerikes Blad)

Nå må hunden bøte med livet.

20.03.13 21:33

I slutten av november 2012 ble en åtte år gammel gutt bitt i ansiktet av en hund, da han var på besøk hos en klassekompis.

Bittet resulterte i at gutten måtte sy tre steder i ansiktet og totalt 13 sting, ifølge Romerikes Blad.

– Barna lekte «har den» ellers lignende (normal guttelek). Hunden bet plutselig A i ansiktet, står det i anmeldelsen fra faren til politiet.

Frykter for andre barn
Faren krever hunden avlivet fordi både sønnen og andre barn trolig vil møte hunden i ulike situasjoner framover. I anmeldelsen legger de også vekt på at hunden burde være vant med barnelek og at den tilhører en barnefamilie.

18. februar vedtok også politiet på Romerike at hunden må avlives.

«Politiet finner videre at det foreligger betydelig utrygghet knyttet til hunden, og at det er en risiko for at hunden vil angripe og skade et menneske på nytt», står det i deres vedtak.

Politiinspektør Kjersti Guåker i Romerike politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i vedtaket.

Hun påpeker imidlertid at de tar slike saker veldig alvorlig.

– Alle raser
I hele 2012 ble til sammen seks hunder avlivet etter vedtak fra Romerike politidistrikt.

Fire av hundene var løshunder der politiet ikke fant eierne og der hundene ikke ble sett på som omplasseringsdyktige. I tillegg ble to hunder avlivet etter angrep på andre hunder og aggressiv oppførsel.

Ifølge Guåker er det så vidt hun kan se ingen raser som skiller seg ut som mer voldelige enn andre.

– Uten å ha ettergått alle avlivningsvedtak kan jeg med sikkerhet si at det ikke er spesielle raser som utmerker seg, sier hun.

I tilfelle med den 8 år gamle gutten mener politiet at det ikke er noen annen utvei enn avlivning på grunn av skadene.

Det er nå opp til hundeeier å anke vedtaket dersom de vil. De kan da anke til Politidirektoratet og eventuelt domstolen.

Vurderer omplassering først
Ifølge politiet får de svært få henvendelser om hunder og de fleste handler om dyr som er savnet eller vanskjøttet og støy eller farlige hunder.

Hver enkelt sak som kommer inn blir vurdert. Først om det er grunn for å starte en sak, eller om det bare skal gis en advarsel.

– Det blir en konkret vurdering i hver enkelt sak ut i fra hjemmel i lov, hva som skal til for å fatte vedtak om avliving. Og vi skal alltid vurdere det inngrepet som er mildere, altså omplassering, sier Guåker.

Omdiskutert hundelov
Det er på bakgrunn av hundeloven at politiet kan avlive hunder. I dette tilfelle har de tatt utgangspunkt i paragraf 18 som handler om angrep på barn.

Hundeloven er omdiskutert av flere årsaker, men blant annet på bakgrunn av punktet om farlige hunder som er ulovlig i Norge. Dette skrev rb.no mye om i forbindelse med saken om Gorm og Pablo, der politiet hadde begjært dem avlivet fordi de mente de hadde en ulovlig rase i seg.

Norsk Kennel Klub (NKK) er blant dem som tidligere har vært kritiske til loven.

– Det er ingen statistikk eller undersøkelser som underbygger at disse rasene er mer aggressive enn andre. Hvordan en hund blir, handler om hundehold, har kommunikasjonsansvarlig Stepanka Horakova uttalt til RB tidligere.

Denne gangen henviste hun til NKKs nettsider.

Her skriver de blant annet:

«Hundeloven gir retningslinjer for hundehold i Norge og NKK var med i høringsrunden før loven ble vedtatt i 2003. Det var behov for klarere regler, noe NKK var svært positiv til. Men de gode ambisjonene som legges frem i lovens innledning, mener NKK ikke følges opp i paragrafene. Loven, som skulle være til nytte og glede for alle, kan fort oppfattes kun som restriksjoner for hunder og hundeeiere, og lite eller ikke noe ansvar legges på andre deler av samfunnet. NKK stiller seg derfor tvilende til om loven fører til et mer positivt hundehold.»

Når det gjelder hunder og barn er imidlertid NKK klare på én ting:

– Uansett hvor veloppdragen hunden er, bør barn og hund alltid være under oppsyn av en voksen person.

Les flere saker fra Romerikes Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.