Gå til sidens hovedinnhold

– Gutta tør ikke å teste seg for klamydia

Grønland helsestasjon for ungdom opplever en stadig økning av pasienter som kommer for å teste seg for kjønnsykdommer, men dessverre uteblir mange gutter.

GRØNLAND: – Vi mistenker at mange gutter fremdeles tror at en klamydiatest gjøres ved å stikke en vattpinne inn i urinrøret, men det stemmer altså ikke, understreker helsesøster Anette Slettevold ved helsestasjonen for ungdom på Grønland.

Samler kompetansen

Helsestasjonen er mye brukt og har vært i området en årrekke. Det som er ekstra spesielt er at de tar imot unge helt opp til fylte 24 år, hvor de fleste andre helsestasjoner kun tar opp til 20 år.

I tillegg begynner de nå med en ny tverrfaglig ordning for å kunne gi et enda bedre tilbud.

– Vi samler nå kompetansen vår på en og samme dag, noe som betyr at både helsesøster, lege og psykolog er til stedet samtidig, forteller enhetsleder, Ann Louise Gustafsson.

Hun er svært fornøyd med ordningen, og ser et økende behov, spesielt i forhold til tenåringer som ønsker å prate med psykologen.

LES OGSÅ: Redd for å ikke fange opp viktige ting

Problemer med rus, mobbing og egen legning

– Hva slags problemer er det du som psykolog må ta tak i under samtaler med de unge?

– Det er alt fra rusproblemer, psykiske ettervirkninger etter år med mobbing, eller problemer med å godta egen legning, forklarer psykolog Kari Bjaaland.

Hun har opplevd at unge muslimske homofile menn har kommet til henne i fortvilelse, og ønsket råd og veiledning.

– Er det ekstra utfordringer knyttet til at helsestasjonen ligger i et området med så mange ulike kulturer?

– Ja, det vil jeg påstå, sier helsesøster Slettevold, noe hennes kolleger også er enig i.

Hjalp en muslimsk jente som var gravid

– For en stund tilbake hjalp jeg en ung muslimsk jente som var gravid. Hun turte ikke fortelle det til noen, og var veldig redd for å bli kastet ut av familien. Hun fulgte jeg opp hele veien, og sørget for at hun fikk hjelp, forklarer Slettevold.

For å nå ut til de unge har helsestasjonen nå også kastet seg inn på sosiale medier, og i tillegg utviklet en gratis app som heter UNGiBGO hvor all nødvendig informasjon finnes.

- Bra at det er gratis og lite venting

Klokken er to og den første pasienten kommer inn døren. Hun er innflytter til byen og ønsker en ny resept på p-piller.

– Hvordan hørte du om helsestasjonen?

– Hun jeg bor med anbefalte stedet. Og det er veldig praktisk i og med at jeg bor nærme, det er gratis og jeg slipper all ventingen, forteller den 21 år gamle pasienten.

Hun vet hva hun ønsker og konsultasjonen er over på et par minutter.

–Her er jenta bevisst på hva hun ønsker så da imøtekommer vi det på en så enkel måte som mulig, forteller Slettevold og henviser jenta til legen tvers over gangen.

LES OGSÅ:

Norske barn sliter med angst

- Jeg vil ha 1000 nye helsesøstre

– Vi snakker om det som er ubehagelig

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene