*Nettavisen* Nyheter.

Guyana får gull og grønne skoger av Norge

Oslo (NTB): Norge vil bidra med ytterligere 250 millioner kroner i støtte til kampen mot avskoging i det søramerikanske landet Guyana. Totalt kommer den norske skogstøtten trolig opp i 1,5 milliarder kroner.

Landet ligger helt nord på det søramerikanske kontinentet, mellom Venezuela og Surinam, med Brasil i sør.

- Guyana har lyktes med å holde hastigheten på avskogingen på et eksepsjonelt lavt nivå. Det var ett av de første landene i verden som lanserte en lavkarbon-økonomi, noe som vil legge mindre press på landets skoger i framtida, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

I november 2009 signerte Norge og den tidligere britiske kolonien en intensjonsavtale om økonomisk støtte for bevaring av Guyanas regnskog. Poenget med avtalen er at et land som historisk sett har hatt lav avskoging, kan få økonomisk kompensasjon for å holde avskogingen lav, samtidig som det får hjelp til å takle de enorme klimaproblemene som trolig kommer. 90 prosent av Guyanas produktive land er truet av endrede værforhold, og i 2005 ødela flom infrastruktur og materielle verdier for 60 prosent av Guyanas BNP, ifølge Miljøverndepartementet.

Dersom de forventede resultatene oppnås og andre elementer i samarbeidet faller på plass, kan Norges støtte fram mot 2015 komme opp i 1,5 milliard kroner. Lavkarbonstrategien skal også sikre en god sosial utvikling for landets nesten 800.000 innbyggere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag