KRISTIANSUND (Nettavisen): Ekstremværet bringer med seg mildvær, vind og enormt mye regn onsdag og torsdag. Spesielt Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland vil merke værets herjinger de neste to dagene.

Vinden skaper utfordringer for Nettavisens reporter på Nordmøre:

Tirsdag gikk Meteorologisk institutt ut og advarte om ekstremværet som er på vei til flere fylker i Norge.

- Det er hovedsakelig nedbørsmengdene og smeltevann som vil skape de største utfordringene, forklarer Martin Granerød statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt klokken 10.25 onsdag formiddag, til Nettavisen.

Har du bilder og/eller video av ekstremværet? Send det gjerne til [email protected].

Les også: Ekstremværet «Gyda» er på vei: - Unngå strandsonen

Nedbøren og smeltevann gjør at det er sendt ut farevarsel for alle typer av skred i store deler av landet onsdag og torsdag.

- Nedbøren vil vedvare jevnt over mange timer, i tillegg gjør milde temperaturer at snøgrensa går opp mot over 1.200 meter forklarer Granerød.

Ekstremværet gjelder fra i onsdag ettermiddag til torsdag kveld.

I løpet av ett døgn kan det komme opp mot 120 millimeter nedbør i Møre og Romsdal og Trøndelag. Lokalt i Møre og Romsdal kan det komme opp i 150 millimeter, opplyste Meteorologisk institutt til Nettavisen tirsdag.

Torsdag kan det også bli vintertorden, opplyser Meteorologisk institutt på Twitter.

Kraftig vind

Kraftige vindkast kan også by på en del utfordringer de neste to dagene. Nordland vil få den kraftigste vinden, der kan det komme vindkast opp i 30-35 m/s. Men også sørover langs kysten kan det bli vindkast over 20 m/s, ifølge statsmeteorologen.

- Man bør sikre løse gjenstander, oppfordrer han.

«Gyda» har ankommet Atlanterhavsveien på Nordmøre onsdag klokken 12:

Man bør også være oppmerksom på at bølgehøyde kan gå opp mot 8 til 10 meter enkelte steder ved kysten av Nordland, Møre og Romsdal og Trøndelag

- Man skal alltid være forsiktig ved kysten og høye bølger, advarer meteorologen.

Les også: Rapport: Årets ekstremvær kostet mange hundre milliarder

Forbereder seg på hektisk dag

Onsdag morgen er det kolonnekjøring på E134 Haukelifjell, mens riksvei 13 Vikafjellet, riksvei 15 Strynefjellet, fylkesvei 50 Aurland-Hol og fylkesvei 53 Tyin-Årdal er stengt. På riksvei 52 Hemsedalsfjellet er det svært glatt, men veien er åpen.

Trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, Håvard Langmo, forteller overfor Avisa Nordland at de er forberedt på en travel dag.

- Det er alt fra glatt is, flom, snøfokk, stengte bruer, strømutfall og mørke tuneller. Alt du kan tenke deg av dårlige forhold, sier han til avisen onsdag morgen.

Langmo fraråder folk å oppsøke utsatte steder.

- Dette er ingen spøk. Veier kan bli stengt og det er vanskelige kjøreforhold. Man bør vurdere om man trenger å bruke å veien, sier han.

I tillegg melder Vegtrafikksentralen om innstilte ferger på flere fergesamband i Nordland:

  • Svolvær - Skrova
  • Igerøy- Horn
  • Levang- Nesna

En ny vurdering tas klokken 13 onsdag ettermiddag, opplyser Vegtrafikksentralen på Twitter.

Hurtigruteskip i trøbbel

Hurtigruteskipet Fridtjof Nansen med 398 personer om bord hadde natt til onsdag en grunnberøring sør for Måløy i Vestland. Skipet ligger nå til kai.

– Det er svært krevende vær i området og slik sett ikke overraskende at noe sånt kan skje, sier vakthavende redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til VG.

Twitter skriver Redningsselskapet klokka 7.49 onsdag at redningsskøyta Bergen Kreds har bistått Fridtjof Nansen mot land ved Trollebø kai i Måløy.

Skipet skal ha fått skader på skroget, men ligger stabilt og trygt ved kai.

Les også: Slik virker de ulike koronavaksinene

Stor skredfare

Onsdag morgen har det vært flere tilfeller av skred.

På riksvei 13 mellom Odda og Skare i Ullensvang kommune i Hardanger gikk det et steinras rett etter klokken 9.

- Jeg så det kom en stein hoppende nedover, og begynte å bremse, forteller Marianne Nordstoga Berge til Hardanger Folkeblad.

Nordstoga Berge kom først til stedet og fikk varselet nødetatene om raset.

Klokken 10.13 melder Vegtrafikksentralen at veien være ryddet.

Også utenfor Stedjebergtunnelen på riksvei 13 i Leikanger i Sogn gikk det et steinras onsdag morgen. En stor stein falt ned på veien og skal ha truffet en bil slik airbagen på ble løst ut. Ingen personer kom til skade.

– En stein har falle ned fra fjellsiden og har enten truffet bilen eller bilen har truffet steinen. Hendelsesforløpet der er noe uklart, forteller politibetjent Louis Aleksander Skjæret Anda til Sogn Avis

Tirsdag opplyste NVE at det er stor snøskredfare i store deler av landet for tide. Onsdag meldes det om fare for alle typer skred på grunn av de store nedbørsmengdene og milde temperaturene som er ventet frem mot helgen.

Les også: Overlege vil la smitten gå sin gang - dette sier pandemieksperten

Forsinkelser i postleveringen

Kraftig vind, regn, is og glatte veier har medført kansellerte båtruter, stengte bruer og veistrekninger. Værforholdene gjør at Posten kan bli forsinket med opptil to døgn enkelte steder.

- Vi forsøker etter beste evne å få levert ut all post, men hensyn til værforhold og sikkerheten til de ansatte må komme først. Flere steder er det nå både uforsvarlig og praktisk umulig å få levert ut dagens post. Det vil derfor bli forsinkelser i utsatte områder, sier Kenneth Tjønndal Pettersen, pressesjef i Posten, i en pressemelding onsdag formiddag.

Forsinkelsen omfatter brev, pakker i postkassen, reklame, aviser, pakker og gods.

De største forsinkelsene vil være i Lofoten, Vesterålen og ytre strøk inkludert Senja, men også i Rana, Narvik, Steigen, Brønnøysund, Finnsnes, Indre Troms og Harstad må man belage seg å vente på posten.

Slik forholdene er nå beregnes det opptil to dager før er ajour med utlevering i disse områdene, opplyser Posten i pressemeldingen.

Les også: Smitte kan reduseres med 90 prosent etter 20 minutter i luften