RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gylden jul i Bergen

Sist oppdatert:
Etter 58 døgn med regn våknet bergenserne til sol første juledag. Se bildene!

De regntunge skyene har hengt nedover byfjellene rundt Bergen siden 28. oktober. Trøstesløst og grått. Noa kappet fortøyningene til Arken etter 40 dager, og mange bergensere har fulgt hans eksempel og reist til syden denne julen.

Men første juledag skjedde det noe. Da grålysningen kom var den ikke fuktiggrå, den var blekblå. Himmelen var skyfri!

Se flere bilder helt nederst!

Tåke
25. desember er det ikke lyst i mange timer, men dagen er akkurat lang nok til en tur over Vidden; den hesteskoformede fjellryggen mellom Ulriken og Fløyen. Vidden ligger like ved byen og bare drøyt 600 meter over havet, men kunne vært Hardangervidda: Øde, flat, steinete, med myrer og små vann.

Det var vindstille og bare et par varmegrader, og på vei opp Ulriken så jeg tåken komme sigende inn over byen sammen med de første solstrålene. Snart fløt Løvstakken som en øy i tåkehavet mot vest!

Gyldent eventyr
Oppe på Vidden ble jeg møtt av et fantastisk syn. De varme strålene fra den lave solen forsterket fargene i de gule og brune myrene. Himmelen speilte seg i vannene, og gjorde dem til blå kontrastflekker. Under meg var det hvitt over alt. Jeg hadde følelsen av å gå i en gylden eventyrverden!

Det satt fortsatt litt frost i bakken etter natten, og myrene var fine og faste. Solen fikk litt tak ut over formiddagen, og fjernet tåkesløret over Bergen. Her og der ante jeg byen nede mot vest.

Lite folk
Jeg traff bare en håndfull mennesker over Vidden, den er for de sprekeste bergenserne. På Rundemanen, øverst på Fløyen, ble det mer folksomt. Her går stien over i turvei, og du passerer en og annen hustuft fra den gang Bergen Radio var gunnlaget for et lite samfunn med fire fastboende familier.

Like ovenfor Skomakerdiket gikk jeg inn i tåken som kom sigende tilbake da solen var på vei ned. Siste del av turen ble trolsk og fin!

Fin dagstur
Turen over Vidden er på omkring 18 km og 1050 høydemeter dersom du går hele runden med demningen ved Svartediket som utgangspunkt. Sett av 6 timer, da har du god tid til å nyte både nistepakke og utsikt! Det er tydelig sti hele veien, og varder og stenger med piler viser veien.

Ny rekord?
Tåken fylte akkurat nok i målebegerne til at det ble registrert nedbør i Bergen også første juledag. Andre juledag regnet det igjen, og værmeldingen lover regn til over nyttår. Skal vi sette ny rekord må det regne i tre uker til. Da slår vi rekorden fra 1990 på 82 dager med sammenhengende nedbør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere