H&M pynter på mascara

Butikkkjeden Hennes & Mauritz tar affære for å senke verdiene av nikkel i sin mascara.

05.08.05 18:36

(SIDE2): En dansk undersøkelse har slått fast at en rekke mascaraer inneholder for høye verdier av nikkel.

Nå reagerer butikkkjeden Hennes & Mauritz, og lover ifølge Informationscenteret for Miljø og Sundhed å senke nikkelinnholdet i sin egenproduserte mascara.

Ikke versting
Mascaraen til H & M var ikke en av verstingene på lista, men inneholdt hele 17 mg nikkel mot den anbefalte mengden på 5 mg. Det er ikke mulig å produsere mascara uten nikkel fordi stoffet gir mascaraen både form og farge.

- Det er produsentenes oppgave å passe på at innholdet av nikkel er så lavt at det ikke medfører helsefare, sier Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet.

Ta kontakt
Hele 7 av 10 kvinner og 5 av 10 menn har opplevd skader som følge av kosmetiske produkter.

- Jeg kjenner ikke til denne undersøkelsen, men jeg oppfordrer folk til å ta kontakt dersom de får allergiske reaksjoner på kosmetikk generelt, sier Line Andersen i Forbrukerrådet.

– Det er altfor få som klager når de får allergireaksjoner som følge av kosmetikkbruk, sier hun.

Lave verdier gir utslag
- Selv lave verdier av nikkel kan gi utslag hos allergikere. Når du er allergisk reagerer du sterkere jo mer du er utsatt for de allergenene du er allergisk for. Alle allergikere har ulik toleransegrense, sier Helle S. Grøttum i Norges Astma- og Allergiforbund

Det finnes råd for nikkelallergikere som reagerer på de fleste mascaraer. På apoteket kan du nemlig kjøpe en mascara som inneholder mindre enn 5 mg nikkel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.