RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HO (REUTERS)

H1N1 bekreftet i Sverige

Sist oppdatert:
En svensk kvinne i 50-årene har fått påvist svineinfluensaviruset.

Sverige har fått sitt første bekreftede tilfelle av sveineinfluensa, opplyser det svenske Smittevernsinstituttet.

Det er en kvinne i 50-årene fra Stockholm som etter all sannsynlighet er smittet.

- Smittevernsinstituttets virologiske laboratorium har i dag bekreftet det første tilfellet av den nye influensaen A (H1N1). det tidligere sannsynlige tilfellet i Stockholmstraktene er dermed et bekreftet tilfelle, skriver Smittevernsinstituttet på sine hjemmesider.

Kvinnen som bor i Stockholmsområdet, kom nylig hjem fra et USA-besøk.

- Helt siden kvinnen ble mistenkt for å være smittet har det blitt tatt forholdsregler og ingen i omgangskretsen hennes har blitt smittet, sier statsepidemolog Annika Linde til SVT.

Les også: H1N1 kan være påvist i Sverige
Les også: Danske smittet av H1N1-viruset

Fredag ble det kjent at H1N1-viruset var påvist i Danmark, men det er så langt ikke påvist i Norge. Folkehelseinstituttet legger ut informasjon om eventuelle smittetilfeller i Norge på sine nettsider daglig. Nye resultater vil bli lagt ut ved 20.30-tiden hver kveld.

Alt tyder på den såkalte svineinfluensaen er mildere enn først antatt, og Mexico har nedjustert antall smittetilfeller og dødsfall.

Det er kun bekreftet to virusrelaterte dødsfall utenfor Mexico. En av dem var en to år gammel meksikansk gutt, som døde da han fikk behandling for influensaen i Texas.

Tirsdag opplyste helsemyndighetene i Texas at en 33 år gammel amerikansk kvinne døde mens hun var smittet med H1N1-viruset.

Men myndighetene er forsiktige med å konkludere at hun døde som en direkte følge av svineinfluensaen, melder CNN.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har hevet pandemialarmen til nest høyeste nivå, som er fase fem, men lite tyder på at de vil heve beredskapsnivået til seks.

Hovedfaser i en pandemi

1. Ingen nye virus
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. En influensavirussubtype som kan forårsake infeksjon hos menneske kan være til stede hos dyr. I så fall anses risikoen for smitte til mennesker som lav.

2. Nytt virus hos dyr
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. Imidlertid sirkulerer det dyreinfluensavirus som utgjør en reell risiko for sykdom hos mennesker. Pandemisk årvåkenhetsperiode

3. Smitte til menneske(r)
Sykdom hos menneske med ny subtype, men ingen spredning mellom mennesker, eller sjeldne tilfeller av smitte til nærkontakter.

4. Begrenset smitte mellom mennesker
Små klynger med begrenset spredning mellom mennesker, men geografisk begrenset, noe som antyder at viruset ikke er godt tilpasset mennesker.

5. Økende, men ikke svært smittsomt
Større klynger av personer med infeksjon, men fortsatt geografisk begrenset, noe som antyder at viruset er i ferd med å tilpasse seg mennesker, men fortsatt ikke smitter lett mellom mennesker (betydelig pandemirisiko).

6. Pandemi
Økende og vedvarende smitte i den generelle befolkningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere