Gå til sidens hovedinnhold

«Ha en super dag. Klem Solgunn»

Slik fikk den overgrepsdømte kontakt med ungjenter fra cella. Fengslene har nå skjerpet rutinene for å hindre at det skal skje igjen.

«Er på jakt etter modeller og aktører jeg, for et australsk prosjekt jeg er med i. Noe vågalt men full anonymitet, svært, svært godt betalt, og med gode kontakter. Intr. så send gjerne en meld. eller legg meg til. Ikke intr. i det hele tatt. si bare i fra. Ha en super dag. klem Solgunn».

Slik annonserte den 34 år gamle voldtektsdømte mannen etter nye ofre fra cella på Berg fengsel i Tønsberg. Annnonsen ble sendt ut gjennom en falsk Facebook-profil som han opprettet i august 2011.


Ingen skal ha nettilgang

- Da vi ble kjent med saken så trodde vi først at han hadde gjort dette under permisjon, men så viste det seg at han hadde hatt pc på cella, og at han på en eller annen måte fikk smuglet et nettverkskort inn på cella slik at han fikk tilgang til internett, sier assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region sør, Erlig Fæste, til Nettavisen.

Han sier at det heller ikke i 2011 var lov å ha nettilgang på fengselscella, og at denne saken har gjort at kriminalomsorgen har skjerpet rutinene.

«Solgunn», «Michelle» og «Frank»
Mannen, eller «Solgunn», som han kalte seg, fikk mange henvendelser og fortalte til flere at det var snakk om et filmprosjekt med erotisk innhold. Jentene som var interessert ble bedt om å sende nakenbilder til en «Michelle», som i virkeligheten var den samme mannen.

Resultatet var at seks unge jenter sendte nakenbilder til mannen som sonet en dom for 13 voldtekter og seksuelle overgrep mot mindreårige.

Etter flere års soning med god oppførsel skulle Ålesund-mannen få sone resten av straffen hjemme. Da han 31. august 2011 var på vei fra Berg fengsel til hjemmesoning, møtte han to 15 år gamle jenter som han misbrukte seksuelt.

Møtte Frank for å øve
Mannen hadde på forhånd kommet i kontakt med de to venninnene på Facebook.

31. august hadde jentene og «Solgunn» avtalt at de skulle møte «Frank» ved en ungdomsskole for å øve til en film som de trodde de skulle være med på. Filmen var av seksuell karakter.

Den 34-årige mannen hadde lånt en kassevogn for anledningen. Da jentene møtte «Frank», kjørte de tre inn i skogen. Der misbrukte han de to jentene.

Samme dag gikk flere av vennene til de to jentene til politiet og anmeldte forholdet. En av dem hadde tatt nummerskiltet på varebilen. 34-åringen ble oppringt og bedt om å komme tilbake til Berg fengsel der han ble pågrepet.

- Strengere rutiner
- Etter denne hendelsen har kriminalomsorgen innført bedre rutiner for å føre kontroll med de som får lov til å ha pc på cella, sier Fæste. Han sier at det også har blitt færre som får ha pc på cella, og at fengslene i dag har personer som går gjennom pc'ene for å sikre at innsatte ikke har nettilgang.

- Vi har også gått ut med en spesiell anbefaling om å vurdere søknader strengt for innsatte som er dømt for denne typen kriminalitet, sier Fæste.

Feste sier at innsatte i norske fengsler bare har nettilgang i skolesammenheng, og at man da har rutiner for å hindre at innsatte er inne på sider der de kan kommunisere med andre.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken