*Nettavisen* Nyheter.

Haagenslis madam-fakter

Brit Elisabeth Haagensli kommanderer både folk og fe i August Strindbergs «Hemsøboerne». – Jeg sa bare «yess» da tilbudet kom, sier hun.

26.01.06 08:43

Årsaken er ikke at hun får kommandere så mye i rollen som som Madam Flod. Årsaken er at Riksteaterets store vårsatsing settes opp av en av Sverige mest skattede og nyskapende teaterinstruktører, nemlig Leif Stinnerbom.

Stinnerbom har satt opp «Niels Klims reise». I fjor var han her i landet med en oppsetning av «Tryllefløyten» som ble lagt stor merke til. Den blide varmlänningen har gjort suksess av sitt eget Västanå teater, og også tatt med seg skuespiller Rolf Lydahl fra nylig mye omtalte og avsluttede «Frk Julie» på Dramaten.

Svensk folkekomedie
Og midt i det hele står Brit Elisabeth Haagensli, som fryder seg over å jobbe med både Stinnerbom og Lydahl.

- Det er veldig spennende å jobbe med folk fra ulike land, sier hun.
- Og kanskje ekstra spennende i et stykke som «Hemsøboerne». I Sverige er det en kjær folkekomedie.

- Det er atypisk Strinberg, mener Riksteatrets sjef, Ellen Horn. Stykket skrev Strindberg etter at han hadde ertet på seg noen velgjørere og publikum, og ønsket å bli populær igjen.

- Samtidig er det ikke fritt for strindbergske temaer. Strindberg mente mennesket ble født gjennom lidelse, og levde gjennom lidelse. Det gjør også folket på Hemsö, sier Leif Stinnerbom.

Undertoner
Det står nemlig ikke riktig bra til på Hemsö. Madammens mann er død og sønnen Gusten (Hallvard Holmen) bryr seg lite om å ta vare på gården. Det er den sjarmende Carlsson (Rolf Lydahl) hun ser som redningen, og kanskje også fremtiden for henne selv.

Til sang og musikk spilles imidlertid undertonene frem.

«Hemsøboerne» er et folkelig musikkspill, og den største satsingen til Riksteateret i vår.. Premieren er 7. februar i Arendal. Hele 46 steder skal truppen innom fra februar til april.

LES NÅR DE KOMMER TIL DEG HER.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.