*Nettavisen* Nyheter.

Haakons siste råd til Jens

Jens Stoltenberg og Raymond Johansen på pressekonferanse i forbindelse med Haakon Lies bortgang Foto: (Foto: Trond Lepperød)

Ap-veteranen Haakon Lie var politisk engasjert like til det siste, og ga Jens Stoltenberg råd før partiets landsmøte.

26.05.09 07:41

YOUNGSTORGET (Nettavisen): - Ingen kan erstatte Haakon Lie, men det byggverket han var med å reise, velferdsstaten, står igjen, sier Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg om den tidligere partisekretæren og partibyggeren som mandag gikk bort, i en alder av 103 år.

LES OGSÅ: Haakon Lie er død, 103 år gammel

På en pressekonferanse på partikontoret på Youngstorget mandag kveld fortalte Stoltenberg om sitt siste møte med Lie, som fant sted rett etter påske, før partiets landsmøte.

- Fulgte godt med
- Han var levende opptatt av Ap-landsmøtet og sakene der, særlig kampen mot ledigheten. Spesielt var han bekymret for de sosiale ulikhetene som arbeidsledigheten skaper. Han fulgte godt med og ba meg se nærmere på hvilke tiltak de har gjennomført i Nederland, et av landene der ledigheten er lavere enn i Norge, sa Stoltenberg.

Ap-lederen og statsministeren sier møtene med den mangeårige partisekretæren var like inspirerende hver gang. Lie var kjent for sine klare synspunkter og sterke meninger og nølte ikke med å gi partifellene råd om strategi og politiske valg, slik han gjorde det i fjor i kampflysaken. Da ville mannen som i sin tid sto i bresjen for norsk Nato-medlemskap at regjeringen skulle kjøpe fly i Sverige. Det rådet fulgte regjeringen ikke, men et annet råd - til partiet - om hvem som burde etterfølge Martin Kolberg som partisekretær, ble åpenbart lyttet til.

- En kjempe
Nåværende partisekretær Raymond Johansen var også til stede på pressekonferansen og kommenterte Haakon Lies død.

- Rådet han ga meg som nyvalgt partisekretær var å hele tiden ha folk rundt meg for å diskutere politikk, samt alltid ha et øre mot bakken, sa Johansen. Han beskrev Lie som en kjempe som var opptatt av de store sakene, ikke kreti og pleti.

Haakon Lie var i en årrekke en av Arbeiderpartiets mektigste menn, først og fremst i rollen som partisekretær. Han fortsatte å være politisk engasjert etter at det var slutt med formelle verv i 1969. Så sent som i fjor var han i medienes søkelys da han i samarbeid med journalist Hilde Harbo og historiker Hans Olav Lahlum lanserte boken «Slik jeg ser det nå».

Drev valgkamp i 1919
Lie, født i 22. september 1905, året da Norge løsrev seg fra unionen med Sverige, deltok i sin første valgkamp for Arbeiderpartiet allerede i 1919. 16 år gammel ble han medlem av Arbeiderpartiet. Han ble valgt til partisekretær på partiets landsmøte i 1945 og beholdt denne posisjonen i et kvart århundre. Han var den mektige partisekretæren i et Ap som styrte etterkrigstidens Norge.

Historieforteller
Jens Stoltenberg husker at ungdomsorganisasjonen AUF lenge holdt Haakon Lie på armlengdes avstand, men da han selv ble AUF-leder i 1985 ble Lie igjen invitert til Utøya. Der kunne han fortelle levende om det han hadde vært med på. Lie opplevde den spanske borgerkrigen på nært hold, han kjempet mot fascismen, nazismen og kommunismen, han var med i den norske delegasjonen da FN ble stiftet, og han var aktivt med og bygget det moderne Norge.

- Vi snakker om en de mest betydningsfulle politikerne i Norge, sa Stoltenberg på pressekonferansen, vel vitende om at Lie aldri var folkevalgt.

- Hard i klypa
Lie var respektert, men også omstridt.

- Han var hard i klypa og fikk sine motstandere, ifølge Stoltenberg, som uttalte at han selv ikke fikk oppleve Lies vrede, men som godt husker klare meldinger om dagens politikk.

- Det var blant annet Lie som formulerte kampen mot markedstenkning og stoppeklokketenkning i eldreomsorgen før valget i 2005, ifølge Stoltenberg.

Begraves på Aps regning
Haakon Lie sovnet stille inn på Oppsal sykehjem i Oslo.

Raymond Johansen opplyser at Haakon Lie vil få en begravelse på Arbeiderpartiets regning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.