RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hackerangrep mot ansatte i departementet

(Hemera)
Angrep kom fra anerkjent nettsted.

Ansatte i flere departementer ble utsatt for angrep fra hackere da de besøkte nettstedet til den anerkjente EU-tenketanken Centre for European Policy Studies (CEPS).

Hackerangrepet blir omtalt i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)/NorCerts rapport for første kvartal, skriver Dagens Næringsliv. NorCERT er en del av Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

– Vi har en mistanke om at dette var målrettet, og at det var et forsøk på spionasje, sier avdelingsdirektør Eiliv Ofigsbø i NorCERT til avisen. Han ønsker ikke å opplyse om hvilke departementer som ble rammet, eller hvem som kan tenkes å stå bak spionforsøket.

Forsøkene på å ramme de norske byråkratene med skadelig programvare ble oppdaget ved at alarmen gikk i NorCerts sensorsystem på Bryn i Oslo.

Det har vært en tidobling i antallet virusinfiserte norske nettsider hittil i år. Ofigsbø mener skurkene er blitt nødt til å finne andre måter å angripe på etter at nordmenn er blitt flinkere til ikke å bite på svindelforsøk via epost.

Ifølge Aftenposten kunne spionforsøket skje på grunn av en sårbarhet i java-programmet på nettsiden til CEPS. På dataspråket blir denne formen for hackerangrep kalt vannhullsangrep. Datakriminelle plukker ut nettsteder som de vet blir besøkt av det de anser å være interessante personer. De hacker nettsidene for å kunne spionere på brukerne.

Ofigsbø sier til Aftenposten at man ikke vet om alle eller kun utvalgte besøkende ble utsatt for angrepet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere