*Nettavisen* Nyheter.

Hackerangrep mot ansatte i departementet

Foto: (Hemera)

Angrep kom fra anerkjent nettsted.

Ansatte i flere departementer ble utsatt for angrep fra hackere da de besøkte nettstedet til den anerkjente EU-tenketanken Centre for European Policy Studies (CEPS).

Hackerangrepet blir omtalt i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)/NorCerts rapport for første kvartal, skriver Dagens Næringsliv. NorCERT er en del av Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

– Vi har en mistanke om at dette var målrettet, og at det var et forsøk på spionasje, sier avdelingsdirektør Eiliv Ofigsbø i NorCERT til avisen. Han ønsker ikke å opplyse om hvilke departementer som ble rammet, eller hvem som kan tenkes å stå bak spionforsøket.

Forsøkene på å ramme de norske byråkratene med skadelig programvare ble oppdaget ved at alarmen gikk i NorCerts sensorsystem på Bryn i Oslo.

Det har vært en tidobling i antallet virusinfiserte norske nettsider hittil i år. Ofigsbø mener skurkene er blitt nødt til å finne andre måter å angripe på etter at nordmenn er blitt flinkere til ikke å bite på svindelforsøk via epost.

Ifølge Aftenposten kunne spionforsøket skje på grunn av en sårbarhet i java-programmet på nettsiden til CEPS. På dataspråket blir denne formen for hackerangrep kalt vannhullsangrep. Datakriminelle plukker ut nettsteder som de vet blir besøkt av det de anser å være interessante personer. De hacker nettsidene for å kunne spionere på brukerne.

Ofigsbø sier til Aftenposten at man ikke vet om alle eller kun utvalgte besøkende ble utsatt for angrepet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.