RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hackere presser næringslivet

Sist oppdatert:
Europeiske bedrifter blir presset for millionbeløp av ondsinnede datahackere. - Det kan like gjerne skje i Norge, advarer Økokrim.

Den senere tiden har flere bedrifter mottatt trusler om ren utpressing fra kriminelle hackere. Datautpresserne, som i stor grad opererer fra Øst-Europa, truer med å ødelegge nettsiden til bedrifter som ikke betaler store beløp.

- Dette er ikke noe annet enn moderne mafiavirksomhet. Hackerne presser bedrifter til å betale penger for beskyttelse, sier politiadvokat Erik Mostue ved Politiets Datakrimsenter til TV 2 Nettavisen.

Økende problem
Nylig mottok et bookmaker-firma i Storbritannia et utpressingsbrev med krav om flere hundre tusen kroner. Hackerne hadde alt brutt seg inn og stengt nettsiden til selskapet og truet med å holde den stengt dersom selskapet ikke betalte, skriver Financial Times.

- Vi har registrert seks slike tilfeller til nå. Men det må finnes betydelig flere. Ikke bare i Storbritannia, dette er åpenbart et internasjonalt problem, sier Ian Morris i datasikkerhetsselskapet Equip Technology til avisen.

I Norge er det foreløpig ikke registrert slike utpressingssaker, men det betyr ikke at norske bedrifter er trygge.

Norge ikke beskyttet
- Internettkriminalitet er globalt. Med dagens teknologi trenger man ikke sitte i nærheten. De kan jo like gjerne sitte på den andre siden av kloden. Når vi ser dette skjer mot bedrifter i utlandet, kan det jo like gjerne skje mot norske selskaper, sier Mostue.

Politiadvokaten sier datakriminalitet av denne typen er svært krevende å etterforske, ikke minst fordi det ikke finnes noe globalt lovverk på området.

- Og dette vet jo de kriminelle, sier Mostue.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere