Flere hundre private e-poster og dokumenter, som angivelig har blitt utvekslet mellom noen av verdens mest ledende forskere innen global oppvarming, skal ha blitt stjålet av hackere og lagt ut på Internett.

Hackerne skal ha brutt seg inn på en server tilhørende avdelingen for klimaforskning ved University of East Anglia. Skeptikere av klimaendring hevder e-postene og dokumentene bidrar med bevis på at ledende forskere har manipulert de globale temperaturmålingene.

Men dette blir avvist av en ledende forsker i Storbritannia.

- Jeg har notert meg at noen har hacket seg inn på serveren til East Anglia. Dette er jo alarmerende i seg selv. Men hvis man ser på noen av e-postene som er publisert på nettet, så er dette privat korrespondanse mellom forskere som har vært utsatt for personlige angrep. E-postene uttrykker bare deres frustrasjon over å ha blitt utsatt for denne typen angrep, sier Bob Ward, direktør for Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment ved London School of Economics, til Nettavisen.

Inneholder ordet «trick»
En av e-postene inneholder blant annet ordet «Trick» (knep, skrøne red.anm.) og har dermed skapt inntrykk av at temperaturmålingene dreier seg om en bløff.

«Jeg har nettopp blitt ferdig med Mikes ”Nature trick” (Natur-knep/skrøne red.anm.) ved å tilføye de ekte temperaturene til hver av seriene de siste 20 årene, og fra 1961 slik at Keith kan skjule tilbakegangen,»” lyder én av e-postene som er datert november 1999.

- De e-postene jeg har lest inneholder informasjon om måling av globale temperaturer, noe som er en svært komplisert prosess med statistiske metodikk. Men det er helt tydelig at dette trick-ordet er terminologi som henviser til en type metodikk. Dessuten har arbeidet som e-postene henviser til, blitt publisert i forskningsartikler. Og dersom det var noe galt, så ville dette ha blitt oppdaget, sier Ward.

- Dette blir rett og slett tatt ut av sin kontekst.

Utsatt for svertekampanjer
Ward understreker at de aktuelle forskerne det er snakk om har blitt utsatt for en rekke personangrep og svertekampanjer i en årrekke av aktivister som hevder global oppvarming er en bløff.

Les også: - Biodiesel er verre enn bensin
Les også: Vet du forskjellen på CO2 og CO2?

Universitetet bekrefter at de er kjent med at hele 160 MegaByte med informasjon er hentet fra serverne og lastet ned på en russisk server.

- Men ettersom volumet er så stort, kan vi ennå ikke få verifisert autentisiteten til materialet, opplyser en talsmann for universitetet.

Krass kritikk av skeptikerne
Ward kommer med krass kritikk av skeptikerne som hevder e-postene beviser at temperaturmålingene er manipulert.

- Beklageligvis så vil dette bli omtalt i de høyreorienterte mediene med vinkling på at global oppvarming ikke finnes. Og det er absolutt ikke sant.

- Du har mennesker med en agenda. Men det er feil å si at de er skeptikere. De bruker alt de kommer over for å så tvil om global oppvarming. Ekte skeptikere gjennomfører ordentlig forskning og publiserer det i vitenskapelige tidsskrifter. Disse menneskene her er bare i fornektelse. Det er som å si at månelandingen var et bedrag, sier han.

Ward mener hendelsen er spesielt beklagelig ettersom klimatoppmøtet i København står for døren.

- Jeg frykter at det vi nå ser vil bidra til forvirring hos folk i forkant av toppmøtet i København. Beslutningene som blir tatt i København er i stor grad basert på opinionspress, og hvis de blir forvirret av denne slags type informasjon, så er det lite hjelpsomt for denne demokratiske prosessen.

Trappet opp aktiviteten
- Det er ingen tvil om at de har trappet opp aktiviteten i forkant av klimatoppmøtet. Dette kommer vi til å se mer av, legger han til.

Han henviser blant annet til en teori som nylig ble lansert, hvor det hevdes at vulkaner produserer mer CO2 enn menneskelig aktivitet.

- Dette er bare tull, sier han.

Videre sier Ward at arbeidet til klimaforskere er stadig utsatt for omfattende granskning, og det ville vært svært vanskelig å gjennomføre et bedrag.

- Ingen av disse personene har noe å tjene på å manipulere forskningsmateriell. Dette er forskere som lever på en moderat lønn, påpeker han.

Kilder: The Guardian, Daily Mail.