Hadde 15 valper i fryseren

Foto: Privat (Privat)

Da representanten fra Mattilsynet åpnet kvinnens fryser, fant de 12 valper fordelt på tre plastposer.

28.01.10 16:10

ELVERUM: Torsdag startet den såkalte hundesaken fra Åsnes i Sør-Østerdal tingrett. Der utspant det seg torsdag morgen sterke scener og påstander, skriver Glåmdalen.

- Vi fikk bekymringsmelding om at hundeeieren frøs ned nyfødte valper levende, opplyste daværende leder av dyrevernsnemnda i Solør, Bente Langhelle.

Opplysningene kom i forbindelse med at en rekke filmopptak fra hundeholdet til den tiltalte Åsnes-kvinnen, opptak som var gjort av Mattilsynets Line Taugbøl.

- Vi har det ikke med å kikke i fryseren til folk, men grunnen til at vi gjorde det i dette tilfellet var på bakgrunn av bekymringsmeldinger vi hadde mottatt, opplyste Langhelle i retten.

Les også: La fram knusende rapporter

12 valper i tre plastposer
Dyrevernsnemndlederen, veterinær Øyvind Ørmen og Line Taugbøl fra Mattilsynet fant til sammen 12 valper fordelt på tre plastposer i den nå tiltalte kvinnens fryser. Ved en tidligere inspeksjon var det funnet tre valper på samme måte.

De tre kom i tillegg over et helt valpekull og flere andre hundekadavre på en gjødselhaug, som i tillegg var en del av en innhegning der kvinnens to hester gikk. Til sammen ble det funnet 28 døde valper. I noen av hodeskallene ble det funnet kulehull.

Filmen viste for øvrig at flere hunder i den ene innhegningen ikke hadde noen mulighet til å sove tørt og trekkfritt, og at det i innhegningene lå rester av skarpe bølgeblikkplater og planker der det stakk ut spiker.

I tillegg var innhegningene preget av svært mye hundemøkk.

- Regelverket sier at avføring skal fjernes daglig, men her var den neppe fjernet noensinne, vitnet Øyvind Ørmen i retten.

Dopet utstillings- hunder?
Den tiltalte Åsnes-kvinnen var i besittelse av store mengder reseptbelagte medikamenter og kirurgiske instrumenter.

- Hva som har foregått kan vi bare gjette på, uttalte Øyvind Ørmen, veterinær i Mattilsynet, da han vitnet i retten torsdag.

Han opplyste videre at det var mottatt bekymringsmeldinger som tilsa at kvinnen injiserte beroligende midler på hunder i forbindelse med utstillinger, men at det ikke foreligger noe bevis for dette.

I forbindelse med inspeksjonene av hennes hundehold benektet kvinnen at hun var i besittelse av slike medikamenter. Ved nærmere undersøkelser avdekket representanter for dyrevernsnemnda og Mattilsynet at hun ikke snakket sant, og de gjorde store øyne over hva de fant.

Medikamentene dreide seg blant annet om antibiotika ikke beregnet for hunder, lokalbedøvelse, oppvåkningsmidler, beroligende midler, betennelsesdempende midler og meget sterkt parasittmiddel, flere av dem i sprøyteform.

Les saken: Dopet hun utstillings- hunder?

- Ikke klart å spore medikamentene
Alle disse er reseptpliktige veterinærpreparater, men i dette tilfellet synes de ikke å være foreskrevet av veterinær.

- Vi har ikke klart å spore hvor disse medikamentene kommer fra, opplyste Ørmen til glomdalen.no etter å ha avgitt sin vitneforklaring.

Kvinnen hadde også en relativt stor mengde lange og grove kanyler som ikke kan brukes på mennesker, samt flere typer kirurgiske instrumenter som pinsett, saks og nåleholder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole-johnny Myhrvold

Alt dette ble beslaglagt av lokalt politi.

- Kvinnen oppsøkte seinere lensmannskontoret og krevde å få preparatene utlevert, men fikk ikke det, opplyste veterinær Ørmen i retten.

I en inspeksjonsrapport fra dyrevernsnemnda i Solør er det dokumentert at kvinnen hentet ut reseptbelagte preparater fra apoteket på Flisa over hundre ganger i løpet av vel fem år, og til en kostnad på over 30.000 kroner.

Dette kommer i tillegg til de nevnte medikamentene som «syntes ikke foreskrevet av veterinær», som det heter i rapporten.

Tok hånd om 22 hunder
Et dusin vitner skal møte i Sør-Østerdal tingrett i den såkalte hundesaken fra Åsnes.

Saken startet i mai i 2008. Da gikk Dyrevernsnemnda i Solør sammen med Mattilsynet og med bistand av politiet til aksjon hos hundeeieren og tok hånd om 22 hunder, mens tre andre hunder ble avlivet på stedet.

Hundeeieren ble samtidig anmeldt til politiet for sitt dyrehold, som Mattilsynet og dyrevernsnemnda hadde hatt under oppsyn i flere år på grunn av mange bekymringsmeldinger og egne iakttakelser.

Tiltalebeslutningen er delt opp i fire hovedpunkter og flere underpunkter. Alle dreier seg om brudd på dyrevernloven.

Grunnlaget for det første tiltalepunktet er at kvinnen hadde hunder som trengte veterinærbehandling uten å få det. Et annet punkt handler om hunder som ikke skal ha fått tilstrekkelig stell slik at de hadde skitten og ustelt pels, lange klør, tannstein og ikke var tilstrekkelig sosialiserte.

I et tredje tiltalepunkt sies det at hundene hadde utilfredsstillende oppholdsrom i uisolerte og trekkfulle uthus, og at det var store mengder ekskrementer på området.

Les saken: Helt uforstående til tiltalen

- Hund skutt i hodet
Det fjerde og kanskje alvorligste tiltalepunktet går på at dyr ble avlivet på en slik måte at de kom i fare for å lide unødvendig, som det heter i loven.

Her vises det til tre tilfeller; en valp som ble kastet i veggen slik at den døde, en hund som ble avlivet med flere skudd i hodet uten at noen av dem traff hundens hjerne, og en omkring tre måneder gammel valp som ble avlivet «ved slag og/eller spark og/eller kvelning». som det står i tiltalen.

Les saken: - Ikke skyldig

Les flere saker og følg rettssaken videre i Glåmdalen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.