RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hadde bombe i kjøkkenvifta

Sist oppdatert:
Seks rifler, tre pistoler, én revolver, ammunisjon og en hjemmelaget bombe er beslaglagt hos en mann i 30-årene.

(Glomdalen): Den tidligere rusbelastede mannen er nå dømt til ti måneders fengsel, hvor av seks måneder er gjort betinget med en prøvetid på tre år. De aller fleste straffbare forholdene han er dømt for ble begått i 2009, men fem brudd på veitrafikkloven skjedde i fjor.

Det mest alvorlige strafferettslig sett er hendelsen der han kjørte på riksvei 2 med en skarpladd pistol mellom forsetene – med én patron i kammeret, seks i magasinet og ytterligere ti i en lomme i bildøra.

– Ut fra allmennpreventive hensyn skal det reageres strengt overfor å bære våpen på offentlig sted, og det straffes i utgangspunktet med ubetinget fengsel. I dette tilfellet skjedde det på en riksvei. Når våpenet i tillegg er ladd, er dette svært straffeskjerpende, opplyser aktor Ann Elisabeth Billa ifølge Glomdalen.

Nyttårsbombe
Også i en privatbolig på Matrand ble tiltalte pågrepet av politiet med en ladd pistol, en luger. Det skjedd i januar 2009, mens episoden på riksvei 2 i Eidskog skjedde 14. oktober samme år. 13. august 2009 ble det beslaglagt fire rifler som han oppbevarte i en garasje ved sin bopel på Magnor.

I leiligheten han disponerte ble det i tillegg beslaglagt ei rifle, en pistol og en luftpistol 23. april for to år siden. Mest oppsiktsvekkende for politiet var likevel funnet av en hjemmelaget bombe i kjøkkenvifta.

Spesialister fra Oslo-politiets bombegruppe ble tilkalt og detonerte senere sprengladningen som besto av dynamittpulver og krutt, samt tennmekanisme og ei lunte til å tenne. Bomben var festet til metallet i kjøkkenvifta med en magnet.

I retten forklarte tiltalte at han nyttårsaften snaut fire måneder tidligere hadde tatt denne nyttårsbomben fra en overstadig beruset person som han ikke husket navnet på for å hindre at noen skulle bli skadet, og senere hadde glemt å kvitte seg med den. Denne forklaringen fant Glåmdal tingrett ikke troverdig, ifølge lokalavisen Glomdalen.

Fare for liv
– Jeg skal ikke si noe sikkert om nøyaktig hvor stor skade den kunne gjort dersom den hadde gått av, men dette var en reell bombe som utvilsomt kunne gjort stor skade. Det konkluderte også bombegruppa med, eksempelvis om bomben var blitt festet til en bil. Bomben må ha vært laget av en som har kunnskap om den slags, for den var på ingen måte amatørmessig, opplyser politiførstebetjent Ingar Høye ved Kongsvinger politistasjon.

Også Glåmdal tingrett konkluderer med at bomben kunne forårsaket stor skade på omgivelsene, og peker på at stedet den var plassert på er meget utsatt for brann i forbindelse med matlaging. Dersom tiltalte virkelig hadde glemt den, ville den kunne vært der også når en ny beboer overtok leiligheten.

«Vi står således overfor en farlig, potensielt dødelig dynamittladning gjemt på et sted med relativt stor fare for brann omtrent i høyde med hodet til den som lager mat på kjøkkenet. Retten mener det ikke kan være noen som helst tvil om at tiltalte med dette utviste en uforsiktig adferd egnet til å volde fare for andres liv og helbred», skriver dommerfullmektig Peter Ristan og hans meddommere i dommen.

Denne saken er levert av Glomdalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere