RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hadde ikke oppholdstillatelse - fikk ikke ta abort

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Statens helsetilsyn kritiserer Oslo universitetssykehus for å ha krevd forhåndsbetaling av en kvinne fra Vest-Afrika som ville ta abort. Kvinnen hadde ikke oppholdstillatelse i Norge.

Kvinnen i 20-årene oppsøkte Helsesenteret for papirløse migranter sist sommer fordi hun hadde oppdaget at hun var uønsket gravid, skriver Aftenposten. Hun ble henvist til Ullevål sykehus der en ultralydundersøkelse viste at hun var gravid i åttende eller niende uke.

Kvinnen fikk ikke abortinngrepet hun ba om, men fikk beskjed om å betale på forhånd for å få det utført.

Det var uaktuelt med medikamentell abort, såkalt abortpille, og prisen på mellom 4.000 og 12.000 kroner for et inngrep hadde hun ikke råd til. Helsesenteret for papirløse migranter sørget imidlertid for at kvinnen fikk utført inngrepet ved Akershus universitetssykehus.

Helsesenteret klaget saken inn for Helsetilsynet som mener Oslo universitetssykehus opptrådte uforsvarlig da de ikke tok imot kvinnen, og ber sykehuset etablere nye rutiner for denne pasientgruppen.

Helsetilsynet er enig i at svangerskapsavbrudd i åttende til niende uke ikke kan oppfattes som øyeblikkelig hjelp, som alle personer som oppholder seg i Norge har rett til. Men de påpeker at alle som oppholder seg i Norge har rett til svangerskapsavbrudd innen tolvte uke.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere