*Nettavisen* Nyheter.

Hadde kreft - fikk beskjed om å spise svisker

UVISST: Bjørg Sundkvists (bildet) søster er nå innlagt på Stavanger Universitetssykehus, hvor hun er operert mot kreft og tarmslyng. I Vadsø fikk hun beskejd om å spise svisker mot magesmertene. Foto: Kine Moxness Sandnes

Nå våker Bjørg Sundkvist ved søsterens sykeseng.

26.01.11 15:53

Mens Liv Pedersen Aronsen (71) var på besøk hos søsteren Bjørg Sundkvist i Vadsø, måtte hun oppsøke legekontoret flere ganger på grunn av smerter og hoven mage. Til svar fikk hun at det var luftsmerter, som ville gå bort ved bruk av syrenøytraliserende tabletter, mosjon, ved å kutte inntaket av grønnsaker som gir luft i magen og å spise svisker, skriver Finnmarken.

Til slutt ble smertene så uutholdelige og allmenntilstanden såpass dårlig, at datra Jane Løyning måtte ta affære.

Så gravid ut
Liv Pedersen Aronsen flyttet fra Vadsø som 15-åring, og har siden bodd på Bryne i Rogaland. Før jul besøkte hun sin søster Bjørg Sundkvist (70), som hun har gjort de siste seks årene.

– Hun kom på besøk til meg 5. desember og vi skulle kose oss med å se håndball, gå turer og feire jul sammen. Få dager før jul fikk hun så vondt i magen at vi bestemte oss for å oppsøke legekontoret, forteller Sundkvist.

Enkle kurer
Legen fant en liten urinveisinfeksjon, og ga Pedersen Aronsen syrenøytraliserende tabletter. Smertene ga seg ikke, men tok seg opp, og søstrene dro på nytt til legen. Nå mente legen at smertene skyldtes luft, og ga henne tabletter mot det. Heller ikke dét hjalp.

– Tredje gangen dro vi til legevakta midt på natta. Da hadde min søster så stor mage at det så ut som hun var gravid i sjette måned, og allmenntilstanden var svært dårlig. Legen konkluderte med at det var gass i magen, og sa at hun burde ta en spasertur og unngå grønnsaker som danner gass, forteller Sundkvist.

Kjente ikke igjen mora
Hjemme på Bryne satt Jane Løyning og hadde fått nok av at moren ikke ble tatt alvorlig av legene i Vadsø. Hun sørget for at moren reiste hjem til Vestlandet sammen med søsteren i Vadsø.

Da hun hentet moren og tanta på flyplassen 9. januar, trodde hun ikke sine egne øyne.

– Jeg kjente ikke mamma igjen. Magen var diger og svetten rant av henne. Hun var blek og medtatt, sier Løyning.

Det bar rett til legevakta og fastlegen, før Pedersen Aronsen ble lagt inn på Stavanger Universitetssykehuset (Sus). Der har hun de siste to ukene vært gjennom tre operasjoner, og hun ligger nå i respirator.

Mister håpet
71-åringen er fortsatt innlagt på Sus, og vet ikke når eller om hun kommer seg ut der ifra. Legene har ennå ikke fått svar på alle prøvene som er tatt de siste dagene.

– Akkurat nå går det ikke så bra, og det ser ut som mamma har gitt opp. Dette ligner ikke henne, hun er en fighter. Men vi prøver å presse henne til å samle krefter og kjempe videre, forteller Løyning på telefon fra Stavanger.

Hun har våket ved morens seng den siste tida.

Vil hjelpe
Moren og datteren vil ikke stå fram med bilde i avisa, siden situasjonen er så uavklart.

– Men vi vil stå fram med vår historie for å hjelpe de som kommer etter oss. Det er for seint å redde mor, tabben er allerede gjort. Nå kan vi bare håpe på det beste, sier Jane Løyning.

Hun mener legene i Vadsø har behandlet moren helt forferdelig.

– Vi håper helsevesenet i Vadsø tar fatt i dette og gjør noe med rutinene sine, slik at folk som trenger hjelp faktisk får det. Dette gjelder ikke bare vår familie, men mange flere, mener Løyning og Sundkvist.

– Forferdelig beklagelig
Rådmannen beklager behandlingen Liv Pedersen Aronsen har fått, men holder fast ved at legene i byen er gode. Jens Betsi understreker at han ikke kjenner til saken om Pedersen Aronsen, men synes likevel det han får presentert av Finnmarken er forferdelig.

– Uten at jeg vet nøyaktig hva som har skjedd i denne saken, synes jeg det høres forferdelig ut. Slikt skal man slippe å oppleve. Det vil jeg tro våre leger er enige i, sier Betsi.

Han har stor tillit til byens legeapparat.

– På generell basis vil jeg oppfordre hver enkelt som opplever dårlig behandling til å bruke muligheten man har til å kontakte tilsynsapparatet. Det skal selvfølgelig være slik, at de som søker ø-hjelp får ei profesjonell og riktig håndtering, sier rådmannen.

Kommuneoverlege Britt Larsen håper alle som opplever uheldige hendelser i helsevesenet i byen melder ifra.

– Vi får veldig få tilbakemeldinger. Jeg tror folk er engstelige for å si ifra, men man må huske at det er bedre å si ifra enn at en uheldig hendelse skal skje om og om igjen, sier Larsen.

På grunn av taushetsplikten kan hun ikke uttale seg konkret i saken om Liv Pedersen Aronsen.

– Uansett har legene generelt et ansvar for å høre på pasienten og vurdere ut fra sykehistoria pasienten presenterer hvilken behandling som trengs. Man kan føle seg trygg på at man får riktig behandling i Vadsø, og vi gjør alt vi kan for å gi en god helsetjeneste, sier Larsen.

Les flere saker fra Finnmark og Finnmarken her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.