RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Hadia slår tilbake

Sist oppdatert:
- Frp taler mot bedre vitende, mener Hadia Tajik.

Ap-politikeren reagerer på at Arne Sortevik (Frp) kritiserer bruken av palestinaskjerf i stortingssalen.

Tajik og åtte iførte seg skjerfet, dagen etter at ni personer på et skip med nødhjelpsutstyr ble drept av israelske marinesoldater i kysten utenfor Gaza.

- Sortevik hevder at det er «i strid med demokratiske spilleregler» å uttrykke solidaritet med den palestinske sivilbefolkningen i Gaza på denne måten. Da taler han mot bedre vitende, sier Tajik.

Grenen til Lundteigen?
Hun viser til at stortingspresident Dag Terje Andersen ikke påtalte skjerfbruken - og at det dermed ikke i strid med Stortingets forretningsorden.

- For øvrig så det ikke ut til å plage Sortevik da en av hans egne partimedlemmer opprømt viftet med kopierte pengesedler fra talerstolen mens han snakket om skatt i fjor høst. Ei heller ble han opprørt over at Per Olaf Lundteigen (Sp) viftet med en gren, mens han snakket om landbruk samme år, sier Tajik.

- Når Sortevik skyver påståtte spilleregler foran seg, etter en stille markering med palestinaskjerf, er det neppe fordi han er opptatt av Stortingets rolle, hevder Tajik.

- Ærlig sak
Hun mener Sortevik bør være mer redelig.

- Det er en ærlig sak om Sortevik, som er medlem i Israels venner på Stortinget, ikke deler sympatien med sivilbefolkningen som lider. Det er også en ærlig sak om han misliker at Stortinget tillater en slik taus markering. Da får han være redelig nok til å argumentere mot dette, heller enn feilaktig hevde at solidaritetserklæringen er i strid med Stortingets spilleregler.

- Ikke riktig å påklage
Nettavisen konfronterte Andersen med skjerfbruken til Tajik:

- Jeg registrerte at Hadia Tajik hadde på seg skjerf da hun ba om ordet, men vurderte ikke at hennes påkledning var noe det ville være riktig av meg å påtale, sa Andersen til Nettavisen.

PLO-skjerf
Et palestinaskjerf, også kalt palestinasjal, PLO-skjerf og lignende, er en variant av kefije, et hodetørkle som tilhører den tradisjonelle arabiske mannsdrakten. Kefije består av et kvadratisk tøystykke som vanligvis legges i trekant på hodet og holdes på plass av en agal, en hodering. Hodeplagget brukes blant annet i Saudi-Arabia, Jordan, Palestina og Syria. I Vesten er palestinaskjerf blitt brukt både som politisk symbol og som moteplagg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere