*Nettavisen* Nyheter.

Hadia Tajik fyrte løs fra talerstolen

Ap-nestleder Hadia Tajik (35) gikk i strupen på statsminister Erna Solberg (H).

07.04.19 13:13

Se Hadia Tajiks stikk mot Erna Solberg i videoen øverst i saken!

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Søndag er det Ap-nestleder Hadia Tajiks (35) tur til å tale til landsmøte.

Det er 155 dager til valget 9. september.

- Vi har akkurat vedtatt hvordan vi skal sørge for brød og roser over hele landet. Dette er saker vi vil vinne og gjennomføre i alle kommuner og fylker, innledet hun.

- Vi har valgt side med arbeidsfolka.

- Hvis jeg får en datter ...

- Flere kvinner i heltidsstilling betyr også bedre lønnsutvikling for kvinner generelt. I snitt tjener vi damer 87 prosent av det menn gjør. Dere veit, sånn det ser ut nå, er det over 100 år til vi får likelønn i Norge, sa Tajik - og fortsatte:

- Damer, vi har ikke tid til å vente på dét! Likestilling er ikke noe som kan vente. Hvis vi skal vente - da får vi ikke en rettferdig lønn før år 2126.

Les alt om Aps landsmøte her!

- Vi kommer til å være døde innen da! Hvis jeg får en datter – så vil først datteren, til datteren, til datteren min få oppleve likelønn når hun trer inn i arbeidslivet.

- Skal liksom generasjoner av jenter gå og vente på likestilling? Vi har ikke tid til å vente!

- Elsker skattebetalere like mye som Erna elsker makt

Hun tok også et kraftig oppgjør med markedskreftene:

- Arbeidsfolk må kunne varsle om prosedyrer uten å bli trua med bot. Det må være åpenhet om hvordan sårbare mennesker blir tatt vare på. Og når vi kan, så skal vi tilby velferdstjenestene selv – ikke sette det ut til kommersielle aktører.

- Vi vil ha felles velferd på felles hender. De som jobber med velferd må få tilbud om faste, hele stillinger, sa Tajik.

Hun viste til eksempler hvor markedstenkning og konkurranse får for mye plass, at det blir lite samarbeid og fagfelleskap.

- Vi vil ha markedstenkningen ut av velferden

- Men det som er viktig folkens, er at dette kan vi gjøre noe med! Vi kan lage nye regler lokalt på alt som har med velferd å gjøre: Vi kan løfte ideelle aktører opp, Vi kan få markedstenkningen ned, og bidra til at vi får sterke fagfellesskap, sa hun og viste til at det gjelder for:

  • Eldreomsorg.
  • Tilbudet til rusavhengige.
  • Sårbare unger som trenger oppfølging.

- Vi velger side med de som ikke jager etter profitt, men som jakter på de beste løsningene for innbyggerne våre. Vi vil ha markedstenkningen ut av velferden vår, sa Ap-nestlederen.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Tajik hyllet skatten:

- Jeg tror jeg elsker skattebetalere like mye som Erna Solberg elsker makt, sa hun til applaus.

Klikk på bildet for å forstørre.

I flere minutter etter at hun var ferdig, fikk Tajik stående applaus. Foto: Heidi Schei Lilleås

Hamret løs mot Norges Høyre-regjeringen

- Jeg noen ganger lurt på hva høyreregjeringa egentlig vil med landet vårt. Hva vil de for Rogaland og Vestlandet, spurte Tajik - og fortsatte:

- Vi har kompetanse fra over 50 år med olje- og gassindustri og vi har folk som kan gjøre kontinentalsokkelen vår til Europas CO2-lagringsplass, og ifølge Sintef få flere tusen nye arbeidsplasser til regionen vår og til landet. Og dere – den CO2’en som vi klarer å lagre, den slipper ikke ut og gir klimaendringer.

- Hvor er planen fra Erna Solberg for å bruke disse mulighetene? Hva vil høyreregjeringa for Nord-Norge?

- Vet dere, at de siste årene har de nordlige områdene i flere land – både Canada, USA, Russland og Norge – alle hatt høyere vekst enn de de har hatt lenger sør i landene. Og fortsatt er potensialet stort: Ifølge Menon kan den kraftforedlende industrien i Nord kan mer enn dobles. Leverandørindustrien kan nesten firedobles. Verdiskapingen innen havbruk kan syvdobles. Hvor er planen fra Erna Solberg om å bruke disse mulighetene?

Slik fortsatte hun med etterspørre planen fra Solberg, landsdel for landsdel.

Her er noen reaksjoner i sosiale medier:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag