– Jeg erkjenner at jeg har gjort både feil og feilvurderinger, skriver Tajik i brevet til Arbeiderpartiets sentralstyre.

Dagens Næringsliv meldte saken først.

«Onsdag gjorde jeg det kjent at jeg ville gå av som Arbeids- og inkluderingsminister. Da var min vurdering at jeg skulle fortsette som nestleder i partiet. Siden da har jeg spurt meg selv om det var en riktig vurdering. Jeg erkjenner og ser at mine handlinger også påfører mine partifeller og partiorganisasjonen både en belastning og skuffelse. Det er mitt ansvar. Jeg ber om unnskyldning for det. Og jeg er kommet til at jeg vil trekke meg som nestleder», skriver hun videre.

– Jeg har nå gått tilbake til Stortinget. Jeg vil jobbe hardt for best mulig gjennomslag for partiets politikk og bidra til partiorganisasjonen vår. Det ser jeg frem til, skriver hun.

Støre sender takk

Statsminister Jonas Gahr Støre takker av sin partifelle i en uttalelse.

– Hadia Tajik har i kveld informert meg om at hun ønsker å trekke seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Jeg har forståelse for beslutningen. Jeg vil takke Hadia for den store innsatsen hun har lagt ned i en årrekke som nestleder for partiet, og jeg vil takke henne for det nære samarbeidet vi har hatt, sier Støre i en uttalelse til NTB.

Les også: Mjøs Persen trekkes fram som mulig Tajik-erstatter

– Hun har gjennom sitt arbeid vært med å forme og fornye sosialdemokratiet. Jeg er glad for at Hadia ønsker å fortsette jobben for Arbeiderpartiet og vår politikk fra Stortinget. Jeg vet at hennes kunnskap og erfaringer fortsatt vil være viktig for Arbeiderpartiet i tiden fremover, sier han videre.

Nestleder Bjørnar Skjæran sier følgende til Nettavisen.

– Jeg forstår beslutningen. Jeg vil takke Hadia for den gode jobben hun har gjort i en årrekke og jeg vil spesielt takke henne for det gode og tillitsfulle samarbeidet vi har hatt som nestledere. Jeg er glad for at Hadia ønsker å være med på laget videre og jobbe for vår politikk fra Stortinget, sier han til Nettavisen.

Pendlerbolig og utleie

Tajik gikk av som arbeids- og inkluderingsminister denne fredagen. Hun har vært nestleder i partiet siden 2015.

Hun trakk seg etter en rekke saker om hennes bosituasjon, bruk av pendlerbolig og utleie av boenheter i perioden 2006-2010.

Les også: – Hadia Tajik blir ikke parlamentarisk leder

Tajik skaffet seg en skattefri pendlerbolig i 2006, da hun var politisk rådgiver, med en leiekontrakt som aldri ble brukt. Pendlerboligen hadde hun fram til 2010. Hun hevder å ha hatt reelle boutgifter hos foreldrene i samme periode, men disse er ikke dokumentert og ble aldri blitt oppgitt til Stortinget.

I perioden bodde hun for det meste i Oslo og hadde få årlige reiser til hjemfylket Stavanger.

Les også: Tajik fikk pendlerleilighet – leide ut to leiligheter

I perioden hun hadde skattefri pendlerbolig kjøpte Tajik to leiligheter i Stavanger uten å ta opp boliglån. Samtidig leide hun ut en hybeldel uten å skatte. Trolig skulle hun ha skattet av denne.

I tillegg oppgave Tajik feil opplysninger til Stortinget da hun fikk pendlerleilighet i en kort periode i 2019. Hun fortalte Stortinget at hun skulle selge leiligheten i Oslo og etablere seg i Sandnes, og at hun derfor hadde rett på pendlerleilighet.

Les også: Har sendt dette brevet til Hadia Tajik - krever svar om Nav-klienter

Men til Aftenposten, som avslørte saken, var det sikkerhetsbehov som gjorde at Tajik ønsket pendlerleilighet i en kort periode. Hun ble værende i Oslo etter å ha brukte pendlerleiligheten i tre måneder.