Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hæren bøtelegges for journalist-snoking

Vegard Gystad, kommunikasjonssjef i Hæren, mener at de ikke driver overvåking av norske folk - og ikke har overvåket journalister. - Nå skal Forsvarsstaben saksbehandle brevet fra tilsynet, men vi i Hæren er beredt på å stå til ansvar dersom det er stabens beslutning
Vegard Gystad, kommunikasjonssjef i Hæren, mener at de ikke driver overvåking av norske folk - og ikke har overvåket journalister. - Nå skal Forsvarsstaben saksbehandle brevet fra tilsynet, men vi i Hæren er beredt på å stå til ansvar dersom det er stabens beslutning Foto: Ole Gunnar Henriksen Nordli / Fms
Sist oppdatert:
Datatilsynet varsler at Etterretningsbataljonen blir ilagt et gebyr på 75.000 kroner for ulovlig registrering av journalister.

«Vi har kommet til at Forsvaret gjennom den aktuelle behandlingen har krenket de registrertes rett til privatliv,» skriver tilsynet i varslingsbrevet til Etterretningsbataljonen.

Det er Forsvarsstaben som avgjør om gebyret skal vedtas.

Formelt er overtredelsen at bataljonen har «behandlet personopplysninger om ni norske journalister uten at det forelå et behandlingsgrunnlag» etter personopplysningsloven.

- Ikke systematisk
Selv om lovbruddet «ikke har skjedd som følge av en systematisk eller bevisst handlemåte», mener Datatilsynet det er riktig å reagere overfor E-bataljonen.

Tilsynet tar seg også tid til å påpeke at det er positivt at Forsvaret allerede har satt i gang tiltak for å øke bevisstheten om lovverket og forhindre lignende lovbrudd i fremtiden.

- Nå skal Forsvarsstaben saksbehandle brevet fra tilsynet, men vi i hæren er beredt på å stå til ansvar dersom det er stabens beslutning, sier kommunikasjonssjef Vegar Gystad i Hæren til NTB. Han gjentar det Forsvaret har sagt hele veien, at de ikke driver overvåking av norske folk og ikke har overvåket journalister.

- Ikke brukt til etterretning
- Vi er veldig uenig i at dette er brukt til etterretningsformål. Det er snakk om et resymé av en mediesak, og disse journalistene ble omtalt fordi de har skrevet om E14, forklarer Gystad. E14 var en hemmelig etterretningsenhet som ble avslørt av to av de aktuelle journalistene.

- Vi er fullt klar over at det ble begått en saksbehandlingsfeil og at dette resymeet ble lagret på et datasystem der det ikke skulle vært lagret. Det beklager vi, og det er beredt på å stå til ansvaret for.

Men først er det altså opp til Forsvarsstaben om den i det hele tatt aksepterer gebyret.

Tilsynet har gitt Etterretningsbataljonen inntil tre uker på å komme med eventuelle merknader til vedtaket om gebyr. (©NTB).

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!