Gå til sidens hovedinnhold

Hafslund endrer rutiner etter at 72-åring døde

Hafslund endrer stengerutinene for strøm etter dødsfallet i Bærum. De vil nå varsle sosialtjenesten i tvilstilfeller.

Det opplyser kommunikasjonsdirektør Karen Onsager i Hafslund til Nettavisen.

- Vi begynte i forrige uke å ringe rundt til alle som har fått stengt av strømmen. Om det er noen vi ikke får kontakt med, så vil vi på eget initiativ varsle sosialtjenesten. Vi endrer rutinen vår på grunn av det som har skjedd. Vi vil være på den sikre siden, sier Onsager.

LES OGSÅ:Kuttet strømmen – mann frøs i hjel

Onsager sier at Hafslund vil løpende ha dialog med sosialkontorene om dette.

- Vi vil lytte til deres tilbakemeldinger rundt et eventuelt varsell fra oss, sier hun.

Forbrukerplikt
Forbrukerkjøpslovens § 48a. Stenging på grunn av forbrukerens kontraktsbrudd ved avtaler om overføring av elektrisk energi er klar på at det er forbrukeren selv som må varsle hvis stenging medfører fare for liv og helse. Det har medført at Hafslund og andre nettselskaper stenger strømmen om de ikke oppnår kontakt med forbrukeren.

- Men vi ønsker jo å bidra til at folk som er i åpenbare problemer får hjelp, sier Onsager.

- Er det nødvendig å lovregulere en ny varslingspraksis rundt strømavstengning eller kan bransjen regulere dette med egne etiske retningslinjer?

- Bransjen bør ikke regulere dette selv, da ville man for eksempel kunne få kontrakter hvor det står at man under gitte omstendigheter vil varsle sosialtjenesten om at strømregningen ikke er betalt. I og med at dette handler om personvern så syns vi at det er viktig at det er regulert igjennom et lovverk. Det vi gjør nå er foreløpig et midlertidig tiltak i påvente av en tydeligere avklarering på dette området, sier Onsager.

- Må drøftes
Kommunikasjonsdirektøren påpeker at sosialtjenesten selv må være med å drøfte hvordan et eventuelt nytt regelverk skal se ut, siden en ny varslingsrutine om strømavstengning vil gi merarbeid for etaten det berører.

LES OGSÅ:Anmeldte Hafslund

Men foreløpig har ikke den nye Hafslund-rutinen medførte noen varsling eller merarbeid for det offentlige i form av oppfølging.

- Vi har fått tak i de aller fleste som er berørt av stengning, så vi har ikke varslet sosialtjenesten om noen ennå. Men er det noen vi ikke får fatt i, så vil vi varsle. Det ville ikke være snakk om mange. Det gjelder kanskje en eller to personer man ikke får tak i i løpet av en kortere periode, sier Onsager.

Merarbeid for Nav?
Nettavisen har tatt kontakt med Nav for å få deres syn på initiativet fra Hafslund.

- Det er kommunene som har ansvar for økonomisk sosialhjelp, så da vil det være opp til den enkelte kommunen, opplyser Nav til Nettavisen.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken