RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Haga fortsatt skeptisk - vil ha krone intervensjon

Sist oppdatert:
Norges Bank burde bli flinkere til å intervenere i norske kronen mener rådgiver Svein Haga som er negativ til aksjemarkedet ned neste månedene
Den siste tiden har det vært store bevegelser i den norske kronen, både mot dollar men også euro. De siste måneden har kronen styrket seg med omtrent 1 prosent mot euroen, mens den har styrket seg nærmere 5 prosent mot dollaren.

- Hva som styrer den norske kronen de siste ukene har jeg lurt på, sier Svein Haga, selvstendig rådgiver og trader, til iMarkedet.

Han mener kronen har beveget seg i et for sterkt leie, særlig mot euroen. Han tror den mest nærliggende årsaken til dette er at det er spekulanter som driver kronen.

Intervensjon

- Jeg synes at Norges Bank burde bli flinkere til å bruke litt intervensjonstaktikk – vist flagget i noe større grad enn hva de har gjort så langt. De burde lære spekulantene at dersom de ligger seg på riktig måte i forhold til det sentralbanken vil så får de det fint, dersom de ligger motsatt får de det vondt, sier Haga.

Han viser blant annet til at kronen har beveget seg langt mer mot euroen, og vært langt mindre forutsigbar i sine bevegelser enn det svenskene har klart med sin valuta.

Valutasmell på børsen

Haga forundrer seg også over at dollarens fall har fått så vidt liten innvirkning på selskapene på Oslo Børs.

- Det virker som om man bagatelliserer dollarutviklingen for norske selskap, og dermed prisingen på børsen. Om man skal tro de som mener at dollaren skal svekkes videre, og mulig ned ti prosent til neste år, så må man jo regne med at kronen stiger til femtallet mot dollaren, sier Haga som mener at dette i så fall burde ha store konsekvenser for børsens utvikling i en dollarsensetiv økonomi som den norske er.

Bedre resultater?

Flere strateger iMarkedet har intervjuet de siste ukene mener at markedet begynner å se mer på selskapenes økte og bedrede inntjening, og mindre på de makroøkonomiske fundamentalene, noe som borger for en positiv vending i aksjeamarkedet. Tallene for tredjekvartal, mener ekspertene, har vært gode.

- Spørsmålet er jo hvor gode tallene egentlig er. Det er en fallende stigningstakt i fortjenestesutviklingen. Man sammenligner 2004 med tallene for 2003, som var veldig dårlige, og renser man for en del spesielle faktorer har ikke tredjekvartal vært spesielt bra, sier Haga til iMarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere