RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hagen fnyser av klimatiltak

Sist oppdatert:
Stein Erik Hagen har ingen planer om å gjøre som Petter Stordalen
Investor Stein Erik Hagen lar seg ikke inspirere av hotellinvestor Petter Stordalen.

Stordalen har fått proffer til å regne ut de årlige klimautslippene hans. De viste seg å være gigantiske, og mesteparten utgjøres av flytrafikken. Men Stordalen gjør opp for seg gjennom å støtte tiltak som skal redusere klimagassutslipp globalt.

Også forretningsmann Stein Erik Hagen er en potensiell miljøbombe. Ikke bare eier han sitt eget privatfly, Hagen bruker fly som transportmiddel jevnlig. Det er ikke helt på jordet å anta at han har klimagassutslipp i Stordalens klasse.

LES MER: Griser mer enn hele Vålerengen

- Motehysteri

Men Hagen har ingen planer om å kjøpe klimabilletter som Stordalen.

- Det er litt motehysteri for tiden, og jeg vil ikke kaste meg på den bølgen, sier Hagen.

Det er ingen tvil om at en grønn bølge flommer over den vestlige halvkule. Nyhetsmagasinene Time og Newsweek, samt California-guvernør Arnold Schwarzenegger og Storbritannias statsminister Tony Blair surfer på grønne bølger. Journalistene og politikerne skal redde verden, og kjøp av klimabilletter gjennom ideelle organisasjoner er en måte å gjøre det på.

- Jeg har ingen oppfatning om det. Jeg orienterer meg, sier Stein Erik Hagen til NA24.

Stordalen reiser med fly rundt halvparten av årets dager, og har kommet frem til at han er ansvarlig for 386 tonn CO2-utslipp. Han ønsker å gjøre opp for seg som best han kan, og har handlet kvoter hos Framtiden i våre hender.

- Det er mange argumenter både for og mot å kjøpe klimakvoter. Jeg avventer, sier Hagen.

Ny energi

Denne type «klimakvoter» blir også utsatt for kritikk, et argument er at pengene ikke faktisk reduserer utslipp, men går til tiltak som skal bidra til å redusere utslipp.

«Mitt klima»-billetten gir en mulighet til å veie opp for utslipp fra ens egen flyreise på det globale miljøet. Ved å kjøpe en klimabillett støtter du klimaprosjekter i fattige land gjennom Framtiden i våre hender, som har solgt klimabilletter for rundt 800.000 kroner. Stordalen mener heller ikke at klimakvotesystemet er perfekt, men for han er det det beste som finnes på markedet så langt.

Det er flere organisasjoner som tilbyr denne typen avlat. Ikke alle er like sertifiserte, slik som Mitt klima-billetten. De fører heller ikke til mindre forurensning lokalt. Dette kan være noe av grunnen til at Hagen ikke hopper på tiltaket.

- Jeg er mer opptatt av å utvikle nye energiformer, sier Hagen.

Og det er mye å ta av innen grønn energi. Kunstgjødselselskapet Yara satser både på å redusere egne utslipp, samtidig som det foreslår å dyrke bioetanol istedet for mat, mens Rec og Elkem Solar satser på solcelleenergi.

Etter et toppmøte blant ledere innenfor politikk og næringsliv i Davos tidligere i år fortalte Hagen litt om sine tanker hva gjelder å fokusere miljøvennlig som investor.

Les intervjuet: Hagen ble miljøfrelst

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere