Gå til sidens hovedinnhold

Hagen gir 100 millioner til prostataforskning

Oslo (NTB): Stein Erik Hagen gir 100 millioner kroner til prostataforskning, og ser for seg at det på sikt kan bli et norsk sykehus for behandling av prostatakreft.

Hagen, som selv har hatt prostatakreft og lot seg behandle i USA, er bekymret over at det er langt høyere dødelighet i Norge enn andre land. I USA dør årlig 9,5 prosent av dem som har prostatakreft. I Norge dør 18 prosent. Hver femte mann som dør av kreft i Norge, dør av prostatakreft.

- Jeg tror det er noe alvorlig feil med måten vi behandler norske menn med prostatakreft. Dødeligheten av prostatakreft i Norge er den tredje høyeste i verden. Jeg har lyst og anledning til å bidra til å finne ut av årsakene og se om vi kan hjelpe, sier Hagen til VG.

Hagen vil opprette et forskningsprogram for prostatakreft i Norge, men med base i USA. Det skal gå over fem år med budsjettramme på 30 millioner kroner. Hagen har signert avtale om dette med Johns Hopkins universitetssykehus i Baltimore i USA. Der skal professor Edward Schaeffer, i et nyopprettet Hagen-professorat, blant annet lede et prosjekt sammen med norske forskere som skal undersøke 800 menn med prostatakreft. Målet er å forstå de genetiske faktorene som gjør at så mange nordmenn dør av sykdommen.

Hagen sier videre at det skal etableres et program for utveksling av forskere og kirurger mellom Norge og USA, og det skal opprettes en stiftelse i Norge for å koordinere prosjektene, arrangere konferanser og utvikle et ledende norsk senter for prostatakreft. Dette senteret kan ende i et privat norsk sykehus i form av en stiftelse, selv om han ønsker at alt skal skje i offentlig regi. (©NTB)

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk