Gå til sidens hovedinnhold

- Hagen har holdt seg på matta

- Jeg synes hans måte å trekke seg tilbake på har vært forbilledlig. Han er en styrke for Siv.

Fremskrittspartiet (Frp) møtes fredag til landsmøte på Gardermoen, etter en uke der partiet har vært i vinden: Siv Jensens synlighet har blitt etterlyst og bompenger har engasjert Frp-ere Norge rundt.

Les: - Siv har ikke svart til forventningene
Les: - Grov ripe i lakken

Styrke og svakhet
Professor og valganalytiker Anders Todal Jenssen mener disse sakene belyser partiets sentrale sider.

- Frps styrke og svakhet er at de er mye i vinden, det er mange som mener mye om partiet, sier han til Nettavisen.

I februar ble det kjent at sentrale Frp-politikere ønsker Hagen som ordførerkandidat i Oslo, en nominasjon som blir klar til høsten.

Hagen selv, som skal holde tre innlegg på landsmøtet om «grasrotbevegelsen», sier at han har lyst på ordfører-jobben.

- Ikke noen syvende far i huset
- Hvordan vil det eventuelt påvirke Jensens posisjon?

- Jeg synes Hagens måte å trekke seg tilbake på har vært forbilledlig. Han har latt henne styre og regjere. Han har nok hatt lyst til å korrigere noen ganger, men da har han holdt seg på matta.

Dette mener Todal Jenssen lover bra:

- Han oppfører seg ikke som noen «syvende far i huset», dermed vil han ikke være noe problem i en fremskutt rolle. Det vil heller være en styrke for Frp og Siv, sier Todal Jenssen.

- Hva er Siv Jensens styrke?

- Hun er god på mye av det Carl I. Hagen var god på, direkte tale, standpunktene er sterke, så hun kommuniserer godt for et opposisjonsparti og tiltrekker mye stemmer til partiet. Vi må huske på at på tampen av 2009-valgkampen ble det fremstilt slik at Frp falt mens Høyre gikk opp, det er ikke riktig. Frp er en «suksesshistorie», og der har Siv åpenbart lyktes.

- På samme måte er Siv Jensen en person man ikke er nøytral til, mange er enten for eller mot henne, mener Todal Jenssen.

- Den lederen de trenger
Han avviser at hun er svekket:

- Siv Jensen står veldig, veldig sterkt i sitt eget parti, men som Carl I. Hagen, er hun en omstridt person. Partiet har fått den lederen de trenger, med den måten de opptrer på. Det er tett sammenheng mellom dette. De har den lederen de trenger i forhold til partiets strategi.

- På sikt kan partiet vært tjent med en leder som er tydeligere samarbeidsorientert, men i opposisjon er det vanskelig å se at andre kan slå henne, mener han.

- Nå er det flere stjerner
- Hva tenker du om Os-ordfører Terje Søviknes´rolle?

- For noen år siden var det tynnere i toppen i Frp, men etter Søviknes-skandalen fins det mange mulige arvtagere den dagen hun velger å gi seg. Søviknes var nok en skinnende stjerne blant de få, men nå er det flere stjerner, sier han.

Les også: - Vi var i en skvis

- Suksesshistorie
Partiet fikk 21,5 prosent oppslutning i en fersk meningsmåling gjort av InFact. Det er 3,7 prosentpoeng tilbake sammenlignet med valgmåling i mars.

- De ligger et stykke unna himmelen, men partiet kan vise til suksesshistorie, og der har Jensen åpenbart lyktes, sier valganalytikeren.

Les også: - Har levert de beste resultatene noensinne

Han sier det ikke er noen grunn til å lete etter noen ny leder innad i partiet.

- Frp har den lederen de trenger i forhold til partiets strategi. Om de på sikt hadde hatt en leder som var tydeligere samarbeidsorientert, kunne være en fordel. Men i opposisjon, er det vanskelig å se for seg at noen andre kan uklasse henne, sier Todal Jenssen.

«Kjerringa mot strømmen»
Han er også imponert over hvordan Frp er «kjerringa mot strømmen», og bygger partiet, polerer medlemmene og får opp nivået på ferdighetene.

- Jeg tror Geir Mo, i likhet med nåværende fylkesmann i Møre og Romsdal, Lodve Solholm, i å bygge en sterk organisasjon, sier Todal Jenssen.

Han mener de bygger sin modell etter mønster fra landets største parti:

- De har trykket «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen til sitt bryst, og lærer av en god, gammel Ap-modell. Personlig tror jeg det gjør at de har evnen til å overleve og motstå mange tilbakeslag, sier Todal Jenssen.

Frp er det eneste partiet i Norge i dag som trekker til seg flere medlemmer.

- Vi er blitt robuste
Frps stabssjef, Geir Mo, sier seg enig i Todal Jenssens analysen av Frp-organisasjonen.

- Vårt fokus på medlemsbygging og å bygge opp organisasjonen, har gjort oss robuste, sier Mo til Nettavisen.

«Tillitsmannen» var en håndbok for tillitsvalgte som første gang kom ut i 1931, beregnet på å være et verktøy for tillitsvalgte i arbeiderbevegelsens mange organisasjonsledd. I 2006 kom boken i revidert utgave.

Siv Jensen taler på landsmøter til Frp klokken 16, og allerede nå er livesendingen i gang.

HTML EMBED
Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken