RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hagen kjøper suppe for seks milliarder kroner

Foto: Matprat.no
Sist oppdatert:
Får med seg Mr. Lee og Denja på kjøpet.

Orkla med storeier Stein Erik Hagen i spissen, har inngått en avtale med familien Rieber om å kjøpe over 90 prosent av bergensfamiliens aksjer i Rieber & Søn ASA. Det skriver Orkla i en pressemelding mandag morgen.

Selskapet har over 20 merkeverarer i 12 land, noe som inkluderer Toro, Denja, Mr. Lee, Heistad, Vossafår og Vestlanslefsa.

Avtalen omfatter 90,11 % av aksjene i Rieber & Søn til en pris på 66,58 per aksje. Transaksjonen verdsetter hele selskapet (på gjeldfri basis) til 6,1 milliarder kroner, ifølge Orkla.

Driftsresultat på 642 millioner kroner
Rieber & Søn er notert på Oslo Børs, og er en betydelig leverandør til dagligvarehandelen i Norden, deler av Sentral-Europa og Russland. Kjente merker er Toro, Vitana, K-Salat, Delecta, Frödinge, Chaka og Bähncke.

I 2011 var samlet omsetning ca. 4,3 milliarder kroner. Driftsresultatet før avskrivninger og nedskrivninger (EBITDA) var 642 millioner kroner i 2010 og 464 millioner kroner i 2011. Totalt har selskapet 2900 ansatte, hvorav 1700 utenfor Norge.

- Rieber & Søn er et veldrevet og tradisjonsrikt konsern med dyktige medarbeidere og sterke markedsposisjoner. Samlet sett vil Rieber & Søn og Orkla fremstå som det ledende nordiske matvarekonsernet med kompetanse og ressurser til å utvikle sterke lokale produkter og merker i konkurranse med internasjonale aktører, sier konsernsjef Åge Korsvold i Orkla.

I en stor dagligvarebutikk i Norge kan en finne over 500 ulike produkter fra Rieber & Søn. Blant de mest kjente merkene er Toro (supper og sauser), Denja (salater, pålegg, majones), Mr. Lee (nudler og woksauser), Ming og Geisha (ris), Heistad (sukkerfritt syltetøy), Vossafår (spekemat) og Vestlandslefsa.

Kontant oppgjør
- Med dette kjøpet utvider Orkla produktporteføljen og får sterke markedsposisjoner i for oss helt nye kategorier. Rieber & Søn har skapt lokale mattradisjoner og definert den gode smaken på en rekke kjente produkter. Selskapet har sterke merkevarer, som passer optimalt til Orklas produktportefølje når det gjelder kategorier, produksjonsteknologi og geografi, sier Korsvold.

Orkla har inngått avtalen med selskapene AS Atlantis Vest, Zee Ploeg AS og Flu AS. Selgerselskapene eies og kontrolleres av representanter for Rieber-familien. Kjøpesummen vil bli betalt ved kontantoppgjør, som finansieres ved bruk av tilgjengelige trekkfasiliteter. Kjøpesummen vil rentereguleres med en rente tilsvarende NIBOR 3 måneder for perioden fra avtaleinngåelse til gjennomføring.

Gjennomføring av avtalen er betinget av at EU-kommisjonen og russiske konkurranse-myndigheter godkjenner transaksjonen. Det forventes at transaksjonen vil kunne gjennomføres innen utløpet av 1. kvartal 2013. Etter gjennomføring av avtalen med Rieber-familien vil Orkla fremsette et pliktig tilbud til de resterende aksjonærene i selskapet basert på samme kjøpesum pr. aksje som blir betalt til Rieber-familien og deretter søke selskapet avnotert fra Oslo Børs.

173 år gammel
Rieber-familien har eid selskapet siden det ble etablert i 1839 i Bergen.

I forbindelse med selskapets 150-års jubileum i 1989 ga Rieber & Søn 10 000 rhododendroner og skulpturen Vårfornemmelser av Fritz Røed som en gave til Bergen by. Skulpturen er plassert ved Fjellveien.

- Vi er stolte av det vi har utviklet gjennom generasjoner sammen med de ansatte. Vi har vurdert ulike strategiske muligheter og interessenter, og er trygge på at Orkla som eier vil være det beste alternativet for å videreutvikle våre selskaper og merkevarer, sier Fritz Rieber på vegne av Rieber-familien.

Ifølge selskapets kommunikasjonsdirektør Nina Skage er det for tidlig å si om hovedkontoret i Bergen flyttes til Oslo.

- Det vi kan si foreløpig er at Rieber & Søn vil bli tatt av børs når transaksjonen er gjennomført, sier Skage til Nettavisen NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere