RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hagen med presis beskrivelse av seg selv

Noen ganger presterer Fremskrittspartiets leder, Carl I. Hagen, å beskrive norsk politikk på en måte som gjør at svært få kan kjenne seg igjen i hans beskrivelser. Allikevel beskriver han noe som virker svært så kjent.

Hagen gir nå uttrykk for at Kristelig Folkeparti er hovedproblemet i norsk politikk, og at det ikke finnes noen linje i det partiet gjør. Ifølge Hagen vil ikke partiet velge side. Og Fremskrittsparti-lederen påstår i tillegg at Kristelig Folkeparti setter ustabilitet og eget ønske om makt i høysetet. Dette er ganske interessant, for hvis man bytter ut Kristelig Folkeparti med Fremskrittspartiet i disse sitatene, vil man ha kommet frem til en ganske presis og korrekt selvbiografisk beskrivelse av hva Carl I. Hagen og hans parti har representert og representerer i norsk politikk.

Carl I. Hagen tar slett ikke hensyn til hva som har skjedd selv i nær fortid når han foretar sine brå linjeskift.

Nå er det altså Kristelig Folkeparti som er hovedproblemet i norsk politikk. Og så vil altså Hagen plutselig vurdere om han skal gå til valg på en regjering av Høyre og Fremskrittspartiet. Etter valget i 2001 var det fryktelig om å gjøre for Hagen å forhindre at det ble dannet en ren Høyre-regjering med støtte fra Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet. Det var Carl I. Hagens manipulasjoner etter valget som sørget for å bane veien for at Kjell Magne Bondevik ble leder for en treparti-regjering.

Etter to år er Hagens førstevalg blitt hovedproblemet i norsk politikk, mens Høyre - som var helt uspiselig for to år siden - nå plutselig fremstår som en regjeringspartner i Hagens politiske univers. Og samtidig med at Hagen og hans parti fabler om hva som skal skje i forbindelse med stortingsvalget i 2005, sendes det ut sterke signaler om hvor viktig det er å få fjernet Bondevik-regjeringen i forbindelse med budsjettbehandlingen nå i høst.

Det store problemet med Fremskrittspartiet er at man aldri kan vite om partiet vil mene det samme i morgen som det mener i dag. Under Hagens ledelse hopper Fremskrittspartiet mellom ulike politiske standpunkter, og fremstår som helt ubegregnelig. Det er egentlig et stort tankekors at de to andre større opposisjonspartiene er villig til å være med på et spill som gir Carl I. Hagen og hans parti så mange muligheter til å øve betydelig politisk innflytelse.

I alle tilfelle er det vanskelig å forestille seg at Høyre noen gang vil våge å innlate seg på et forpliktende samarbeid med Hagens parti. Og hvis det allikevel skulle skje, vil sannsynligheten være ganske stor for at partiet Høyre dermed sier sitt siste ord i norsk politikk. Og det er nok det som faktisk er Carl I. Hagens aller fremste mål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere