(NTB/Nettavisen):Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen saksøker staten for «pensjonsran» og møter Statens pensjonskasse i retten.

Bakgrunnen for Hagens anke over sin egen pensjonsregulering er hva som skjedde før og etter innføringen av pensjonsreformen i 2012. Året før ble Hagen pensjonist, og Hagens poeng er at hans pensjon derfor skulle reguleres etter de reglene som gjaldt på det tidspunktet, skriver Aftenposten.

Da pensjonsreformen ble innført, ble stortingspensjonene regulert i takt med den allmenne lønnsutvikling – minus 0,75 prosent, noe som ble gjeldende for de løpende stortingspensjonene.

- Ran og bedrageri
Hagen mener dette strider med Grunnlovens paragraf 97 om at ingen lov skal gis tilbakevirkende kraft.

- Det er både det at man endrer sammenligningsgrunnlaget og dermed godtgjørelsen, og tar bort 0,75 prosent. I en tiårsperiode vil jeg miste 9 prosent av den pensjonen jeg skulle hatt utbetalt, sier Hagen.

- Jeg har ingen problemer med å bruke ord som ran og bedrageri. I alle år har jeg hørt at det var sånn det skulle være, og så endres dette etterpå. Også Justisdepartementets lovavdeling indikerer jo at dette kan være lovstridig, sier den tidligere Frp-formannen.

Hagen varslet at han ville gå til sak mot staten allerede under et innlegg på partiets landsmøte i slutten av mai, skriver ABC Nyheter. Saken skal først i Trygderetten. Deretter kan den gå videre til lagmannsretten og i teorien havne i Høyesterett til sist.

Thorkildsen fikk gullpensjon
Tirsdag fortalte Nettavisen om Inga Marte Thorkildsen, som mistet sin plass på Stortinget, men likevel akkurat klarte å nå full opptjeningstid i den gullkantede gamle stortingspensjonsordningen.

Thorkildsen, som kom inn på Stortinget som 25-åring i 2001, har så og si på dagen oppnådd full opptjeningstid på 12 år i den gamle og mer lukrative ordningen.

Les mer: Tapte plassen, men fikk full gullpensjon med et nødskrik

Thorkildsen kan se frem til en årlig pensjon på 552.142 kroner, eller 46.012 kroner månedlig fra 65 års alder og livet ut.

Beløpet blir høyere siden SV-politikeren har sittet som statsråd i halvannet år - noe som øker pensjonsgrunnlaget. I tillegg kan småbarnsmoren Thorkildsen se frem til et barnetillegg på 10 prosent.

Det betyr at den månedlige utbetalingen for Thorkildsens del vil nærme seg 50.000 kroner måneden.

Hagen beklaget
Carl I. Hagen har virkelig vært i medienes søkelys den siste tiden.

Det vakte stor oppsikt at Frp-veteranen åpenlyst kritiserte Frp-leder Siv Jensen i VG i valginnspurten.

Les også: - Det Hagen gjør nå, kommer Frp til å få svi for

Tirsdag tok han selv et oppgjør på Facebook med det han mener er feilsitering - og avviser at han har kritisert Siv Jensen.

- Jeg er fryktelig lei meg og nedkjørt for at VG lyktes med å skape et feilaktig inntrykk av at jeg skulle ha kritisert Siv i kronikken, sa blant annet Hagen i Facebook-innlegget.

Les også: - Jeg er fryktelig lei meg

Hagen deltok heller ikke på Frps valgvake mandag. Det syns imidlertid Siv Jensen var synd.

- Jeg hadde håpet at Carl var her. Jeg håper virkelig han gleder seg over at vi har så gode resultater som vi har klart å oppnå. Carl har vært en uvurderlig kraft for Frp, og har bidratt gjennom mange års innsats. Jeg håper han sitter hjemme og feirer, sa Jensen til Nettavisen.

(©NTB)

Mer fra Nettavisen: