RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hagen skaper trøbbel for Gjedrem

Sist oppdatert:
Kronen styrkes nå markant. En forklaring kan være Stein Erik Hagens kommende behov for å veksle ICA-milliardene til kroner. Kroneoppgangen skaper problemer for Norges Bank
En dollar koster torsdag morgen 6,71 kroner, mot 6,76 på samme tid i går. For halvannen uke siden var kursen 7 kroner.

Samtidig har euroen gått fra 8,19 kroner i går morges til 8,16 kroner nå. I vinter kostet en euro over 8,80 kroner.

Utrolig nok kan Stein Erik Hagens planlagte salg av sin andel i ICA-konsernet har skylden for det siste døgnets kroneoppgang.

- I gårsdagens marked sto Rimi-Hagens antatte salg av sin 20 prosents andel i Ica-konsernet på alles lepper. Vekslinger i norske kroner kan komme til å styrke den norske kronen. Spørsmålet er i så fall hvor mye og når dette vil skje. Det er også mulig at vissheten om et fremtidig salg kan skape incentiver for å etterspørre norske kroner allerede i god tid før et salg finner sted, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport om renter og valuta.

Verdien er ikke klar, men det kan dreie seg om 7 til 10 milliarder kroner.

Uansett grunn: Kroneoppgangen viser at markedet tror Norges Bank, på grunn av innenlands trykk, vil måtte sette opp renten raskere enn for eksempel i euroland.

Problemet for Norges Bank er at en styrket krone igjen vil skape trøbbel for norsk eksportnæring, og dermed kan være et argument mot en rentehevning som ellers ville komme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere