*Nettavisen* Nyheter.

Hagen trekker seg i protest

Foto: (Gorm Kallestad / Scanpix)

Frp-veteranen Carl I. Hagen trekker seg som partiets eldregeneral etter valgstriden om fredspriskomiteen.

16.11.11 12:25

Carl I. Hagen (67) sier til VG at han trekker seg som eldregeneral i Frp etter et møte i partiets stortingsgruppe.

- Årsaken er den behandling og ydmykelse jeg har blitt utsatt for fra partiledelsen, sier han til avisa.

Carl I. Hagen, som i 28 år var partiformann i Frp, hadde håpet å bli valgt som Fremskrittspartiets representant i Den norske nobelkomité, men valgkomiteen innstilte på at Inger Marie Ytterhorn (70) skulle få fortsette. På partiets gruppemøte på Stortinget onsdag fikk Hagen bare seks stemmer, mens 25 stemte for Ytterhorn, meldte TV 2 tirsdag.

Les også: Siv fosser frem i meningsmåling

- Hagen var en utfordrer
Ketil Solvik-Olsen, nestleder i partiets stortingsgruppe og leder av valgkomiteen, avviste overfor nyhetskanalen at det var snakk om en desavuering av Hagen.

- Dersom den som har sittet som medlem ikke blir gjenvalgt, så blir man vraket. Hagen var en utfordrer i denne situasjonen, og han nådde ikke opp, sier Solvik-Olsen ifølge politisk.no.

Ryddet kontoret
Men Carl I. Hagen har åpenbart oppfattet seg som mer enn en utfordrer. Til VG sier han at han for to år siden meddelte Siv Jensen at han ønsker å sitte i nobelkomiteen og oppfattet at det ønsket kunne etterkommes. Jensen selv sier til avisa at hun ikke vil referere til interne samtaler. Hun sier hun gjerne skulle sett at Hagen fortsatte som leder av partiets seniorgruppe, men at hun tar beslutningen til etterretning.

Ifølge VG reagerte Hagen på resultatet av avstemmingen i stortingsgruppe ved å dra over til partikontoret på Youngstorget, rydde kontoret sitt der og gi beskjed om at han ikke lenger ville fronte partiets eldrepolitikk.

- Ønsket ham valgt
Stortingsrepresentant Peter N. Myhre (Frp) bekrefter at det var han som foreslo Hagen som kandidat, til tross for valgkomiteens innstilling.

- Jeg foreslo at Hagen skulle velges, sier Myhre Nettavisen.

- Hva tenker du om at han ikke ble valgt?

- Det har jeg ingen formening om. Jeg bare foreslår en kandidat som jeg har snakket med og som har sagt seg villig, og så blir de valg og Marie Ytterholm blir valgt. Noe mer har ikke jeg hatt befatning med saken, sier han.

Myhre ønsker ikke å si hva han synes om at Hagen nå trekker seg som eldregeneral og fra sentralstyret.

- Det har ikke noe med saken å gjøre som gjelder mitt forslag, sier han.

- Men synes du det er synd at Hagen ikke ble valgt?

- Det spørsmålet får stå som det står. Når jeg foreslår noen er det selvsagt fordi jeg ønsker personen valgt, svarer Myhre.

Frp bykser fram
Bråket om plassen i nobelkomiteen kommer samtidig med at Frp gjør et kjempebyks på novembermålingen fra Opinion.

Frp går fram hele 6,7 prosentpoeng og får 17,8 prosent oppslutning i målingen som er utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Partiet var helt nede på 11,1 prosent oppslutning i oktober. Det har vært et svært turbulent år for Frp med sexskandaler og elendig kommunevalg. Intern uro i partiet er neppe det partileder Siv Jensen ønsker seg framover.

Les også: Frp gjør kjempebyks på ny måling

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag