Carl I. Hagen går nå hardt ut mot sin ekssvigersønn, som ikke var ærlig på at han var transvestitt.

«Min anklage er ikke at han er transvestitt, det er ikke hans feil, det er medfødt og det er fullt akseptabelt og intet grunnlag for fordømmelse eller diskriminering. Min anklage og bebreidelse er at han burde, skulle og hadde et overordnet ansvar for å fortelle min datter om sin legning da deres forhold begynte å bli alvorlig. Han visste om sin legning, men valgte selv å lyve om det, og han valgte selv å innynde seg overfor min datter under falskt flagg», skriver Hagen i kronikken i Aftenposten.

Svigersønnen deltar i NRK-dokumentaren «Jentene på Toten», hvor han forteller at han har kjent til sin legning fra han var seks år gammel.

- Ekstra byrde
- Hvilken betydning har det at en kjent politiker går ut slik som Hagen gjør?

- Hagen legger en ekstra byrde til en allerede utsatt minoritet. Formålet om at transpersoner kan leve åpne og ærlige liv er godt, men jeg tror han kritikk heller bidrar til det motsatte, sier leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Karen Pinholt, til Nettavisen.

- Dette er en fin og varm serie om en utsatt minoritet, som det finnes mye fordommer mot. Den viser jentenes styrker, og får fram deres sårbarhet på en god måte, sier hun.

- Alle har et ansvar for dette
- Hva synes du om Hagens utspill om at «transpersoner har en plikt til å sette barns behov foran sine egne»?

- På generelt grunnlag vil jeg si at alle voksne har et ansvar for dette, sier Pinholt til Nettavisen.

Hun mener likevel det er spesielt utfordrende for transpersoner:

- Det er neppe en identitet i Norge som er mer stigmatisert enn det å være transperson, sier Pinholt.

- Hagen har rett i noe
Hun vil ikke kommentere Hagen-familien, men gir likevel politikeren noe rett:

- Hagen har rett i at alle har en ansvar for å være ærlig med seg selv og mennesker de inngår en relasjon til, men det stiller krav til samfunnet, sier Pinholt.

- De sosiale reaksjoner mot transpersoner i alle deler av samfunnet er tøffe, så jeg kan forstå at man ikke klarer å være helt ærlige. Det er svært personlig å finne ut av sin identitet – og alle har sin historie. I gjennomsnitt tar det homofile og lesbiske syv år før de tør å fortelle sin historie, og jeg tror det kan ta mye lengre tid for transpersoner.

Hun tror mange holder noe igjen ved starten på et forhold:

- Jeg tror mange innleder forhold uten å være helt ærlige. Å være trans eller transvestitt bør kan kanskje skjønne er en av de tingene man ikke tør å snakke om, men jeg vil si at vi alle har et ansvar i så måte.

- Kan ta mange år
Hun bekrefter at mange transpersoner har hatt det vondt.

- Dette er en gruppe som opplever forferdelig mye vondt knyttet til hvem de er. Det kan ta mange år å komme til en erkjennelse, og det kan være knyttet til mye skam og psykiske problemer, sier Pinholt til Nettavisen.

- Hva er vanskelig med å være en transperson?

- Det å utfordre kjønnsnormene burde være ufarlig, men det er det ikke. Det blir sanksjonert hardt sosialt av alle rundt. Gå inn i en leketøysbutikk, så ser du hvor stivt og stereotypt vi forholder seg til kjønnsnormer.

- Blir mobbet på skolen
Vi har et for snevert syn på hva som er tillatt, mener hun:

- Det er ikke rom for de som havner i midten eller krysser helt over. Det blir sett ned på og omtalt i negative termer, vi vet at en stor del av mobbingen på skolen er knyttet til nettopp kjønn og identitet.