- Jeg har alltid drømt om å dra på haiketur. Antakeligvis har det noe med ideen om total frihet å gjøre, sier Andreas Kinn til Nettavisen.

Trøndergutten har siden høsten i fjor planlagt å haike sørover i Europa, og starter fra Trondheim 16. eller 17. juli. Han har ingen anelse om hvor han ender opp, men blir borte til 1. august.

- Det er jo sjåførene som bestemmer hvor jeg får dra, så jeg er svært fleksibel så lenge kompasspila peker sørover.

Norge første hinder
Andreas er først og fremst spent på hvordan det blir å komme seg gjennom Norge.

- Nordmenn er kanskje litt stigmatiserte når det kommer til haiking, men jeg håper ikke jeg blir sittende i Trondheim i to uker og se ut som en idiot, ler han.

Men å ta toget til Danmark er uaktuelt.

- Det blir juks. Nei, jeg skal haike hele veien sørover, og jeg har tro på at jeg kommer meg et stykke nedover i Europa. Men jeg vil nok trekke et lettelses sukk når jeg er i Tyskland.

Satser på trailere
Andreas er født med Celebral Parese, og er derfor avhengig av rullestol. Derimot tror han nettopp rullestolen kan gi ham en fordel som haiker.

- Jeg tror rullestolen vil gi et snillere bilde av meg. Samtidig kan det jo også by på utfordringer, som at folk ikke stanser fordi rullestolen vil ta opp plass i bilen.

Han vet likevel hvor han skal lete etter den mest effektive skyssen – på bensinstasjoner.

- Jeg satser på å haike med trailersjåfører. Med dem kommer jeg meg langt ganske raskt, og i tillegg har de helt sikkert plass til rullestolen, forteller han ivrig.

Men å satse på at store trailere stanser langs veien, har han ikke tenkt til å gjøre. Derfor vil Andreas oppsøke bensinstasjoner og andre steder der trailersjåfører stanser.

- På den måten kan vi også få en bedre dialog, og stole på hverandre.

Tillitsavhengig
For haiking innebærer en hvis risiko. Vi har nok alle hørt foreldrene våre si: «Du skal ikke sette deg inn i en fremmed bil», og nettopp det sier mammaen til Andreas fortsatt.

- Det er nok morsinstinktet. Mamma vet at det finnes risikoer forbundet med denne turen, så sånn sett er hun nok ikke fullt ut supporter av dette.

Selv er Andreas klar over hvilke risikoer som følger med drømmeturen, og han vil tenke seg godt om før han tar plass i bilen.

- Jeg har forberedt meg veldig godt til dette, og har nok tenkt ut en løsning på de fleste problemstillingene som måtte dukke opp underveis.

- Viktig å trosse handikapet
Det er mange som viser stor interesse for turen Andreas planlegger, men de fleste blir også veldig overrasket.

- Jeg gjennomfører denne turen hovedsakelig for min egen del, men jeg har jo også i bakhodet at det er viktig å vise at sånt som dette er mulig på tross av et handikap.

- Det er viktig å ikke skape begrensninger for seg selv, uansett om man har et handikap eller ikke.

Nå håper han å kunne inspirere folk til det å bryte grenser.

Ingenting er planlagt
Det er ingen tvil om at Andreas ikke er en av dem som kan kalle seg kontrollfriker. Han har verken planlagt noen form for transport eller overnattinger.

- Jeg belager meg på å sove mye under åpen himmel. Dette er jo i utgangspunktet en tur som skal være ganske billig, forklarer han.

Det som derimot kan skru opp utgiftsposten er veien hjem til Norge igjen. 22-åringen har nemlig ingen planer om å haike nordover.

- Ellers har jeg brukt rundt 4000 kroner på utstyr. Jeg har kjøpt en fjellduk, som fungerer i stedet for telt og sovepose, og merinoullklær som er et veldig tynt mikrofiberull som ikke trekker til seg fuktighet.

Håper på sol og strandliv
Debut-haikeren oppgir ingen drømmedestinasjon, men innrømmer at litt sol og strand hadde vært deilig.

- Samtidig vet jeg at jeg kommer til å sitte mye langs veien under solen, så jeg satser på varmt, men overskyet vær, ler han.

Nå oppfordrer trønderen alle bilister til å ha et åpent sinn.

- Det finnes så mange snille og spennende mennesker langs veien. Jeg er veldig åpen og en hyggelig samtalepartner!