Gå til sidens hovedinnhold

- Hainettene er ikke trygge

Australske myndigheter oppforder innstendig folk om ikke å svømme i skumringen.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Sydney ble utsatt for to alvorlige haiangrep i forrige uke. Dette får folk til å tvile på om hainettene er tilstrekkelig sikre, skriver Sidney Morning herald.

- 40 prosent av haiene blir fanget på vei ut, dermed blir de fanget ved stranden og ikke på vei inn fra havet, sier Amy Wilkes ved Sydney Aquarium.

Les også: Nytt haiangrep i Sydney

Dekker ikke alt
Mange mener nå at hainettene gir en falsk trygghet.

- Nettene går ikke fra punkt til punkt langs hele stranda. Dermed kan haiene svømme rundt nettet og komme inn til stranden, fortsetter Wilkes.

Myngighetene forsvarer imidlertid bruken av hainett. Departementet for primærnæringene i New South Wales melder at nettene ikke er bygget som totalbarrierer mellom mennesker og haier.

Les også: Slåss med hai rett ved operaen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

De mener likevel de 51 nettene i delstaten er nødevendige for å unngå at haiene etablerer seg permanent på strendene. Det har kun vært ett hairelatert dødsfall i delstaten siden programmet ble innført i 1937.

- Til syvende og sist er hainettprogrammet en suksess, men man kan ikke garantere 100 prosent mot angrep, sier Ian McDonald, delstatsnæringsminister i New South Wales.

Brutalt
Amy wilkes mener nettene er brutale, og kun virker ved å drepe hai.

- De hindrer ikke hai i å komme inn i området, og de tragiske hendelsene fortsetter å skje. De er laget som fiskeredskaper, og måten den hindrer haiangrep på, er ved å redusere antall haier, sier Amy Wilkes.

I tilegg er det et stort antall skilpadder, delfiner og andre sjødyr som setter seg fast og dør hvert år.

Les også: Se hvithaien fra innsiden

Advarsel
Myndighetene advarer folk innstendig om å ikke svømme i skumringen.

- Vi har gjentatte ganger advart folk mot å svømme i skumringen. Disse rådene er basert på vitenskapelig innsikt og folk må ta dette innover seg. Begge disse angrepene skjedde mens vannet var mørkt, og sannsynligheten for angrep større, sier Ian McDonald.

Glen Orgias og Paul de Gelder, som ble angrepet ved Sydney 11. og 12. februar, er nå utenfor livsfare, skriver Bloomberg.

De siste 200 årene har det vært 719 registrerte haiangrep i Australia hvor av 193 var dødelige.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg