Riksadvokat Bed-Ford Claude har bedt om at statsministeren blir siktet for attentatet mot Moïse i sommer.
– Det er tilstrekkelig med kompromitterende elementer til å ta ut siktelse mot Henry og be om at han tiltales, skrev Claude i sin ordre. Han ba også politiet sørge for at statsministeren ikke kan forlate landet.
Brevet ble sendt fra påtalemyndighetens kontor til den ansvarlige domstolen. Det er usikkert om anbefalingen tas til følge.
Dommeren skal nå ha en frist på tre måneder for å beslutte om statsministeren skal siktes eller ei, ifølge talsperson Brian Concannon i den USA- baserte ideelle organisasjonen Institute for Justice and Democracy in Haiti (IJDH).
Riksadvokaten sparket på dagen
Riksadvokat Claude ba tirsdag om et møte med statsministeren for å få ham til å forklare seg om hvorfor en av de hovedmistenkte for drapet hadde ringt til ham to ganger kun få timer etter drapet. Kort tid etter fikk Claude sparken av statsministeren.
– Jeg har gleden av å informere deg om at det er besluttet å avskjedige deg, heter det i en offisiell uttalelse fra Henry.
Det er ikke brakt på det rene om avskjedigelsen kom før eller etter at riksadvokaten ba om at statsministeren ble siktet. Claude skal ha blitt fortalt at han fikk sparken som følge av en udefinert «alvorlig administrativ feil» og at avskjedigelsen trådte i kraft umiddelbart.
Les: Frykt for at drapet på Haitis president aldri blir oppklart
Henry har ikke direkte kommentert disse anklagene, men gikk nylig ut på Twitter for å fordømme det han mener er påstander ment «å skape forvirring og hindre rettferdighet».
Les også: Haiti tilbyr dusør for etterlyste etter presidentdrap
En pågående maktkamp
President Jovenel Moïse ble skutt og drept i hjemmet sitt 7. juli, og hans kone Martine Moïse ble alvorlig skadd.
Kort tid etter ble over 20 personer pågrepet og siktet for drapet. De aller fleste av dem er utenlandske statsborgere.
Flere av etterforskerne i saken har gått i dekning etter at de skal ha mottatt drapstrusler med krav om å forandre spesifikke navn og uttalelser i etterforskningsrapportene. I tillegg trakk en dommer seg av personlige grunner i forrige måned etter at en av hans assistenter døde under uklare omstendigheter.
Haiti-ekspert Robert Fatton ved Universitetet i Virginia i USA sier det er en tydelig maktkamp i den haitiske regjeringen mellom statsminister Henry og støttespillerne til avdøde Moïse.
– Vi har en veldig forvirrende situasjon, en pågående maktkamp der det gjenstår å se hvem som kommer seirende ut. Det er foreløpig usikkert hvor dette bærer, og det er uklart hva det internasjonale samfunnet synes om det hele, sier Fatton.
Stadig flere kriser
Haiti er et av de fattigste landene på den vestlige halvkule og rammes jevnlig av den ene krisen etter den andre, blant annet politisk krise, manglende matsikkerhet, omfattende kriminalitet og koronapandemien.
Presidentdrapet bidro til ytterligere ustabilitet, og både kriminaliteten og koronasmitten har skutt i været de siste månedene.
Landet er dessuten sterkt preget av kriminelle bander som blir stadig mektigere. Bandene, som har drevet tusenvis på flukt fra sine hjem, drept sivile og plyndret matlagre, har i lang tid blitt finansiert av innflytelsesrike politikere.
I midten av forrige måned ble landet rammet av et stort jordskjelv med en styrke på 7,2. Skjelvet krevde rundt 2.200 menneskeliv. Fremdeles sliter Haiti etter det voldsomme jordskjelvet for elleve år siden, da hele 200.000 mennesker mistet livet.
(©NTB)