RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hakkekyllingen

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Milliardær Stein Erik Hagen er fritt vilt etter at han vågde å kritisere Norge og norske politikere.

Det kan diskuteres om Stein Erik Hagen har landets dårligste presserådgivere, eller om han bare er Medie-Norges omvendte Kong Midas: Alt han tar i blir til gråstein rent pr.-messing.

Enten han kritiserer statsstyring, høyt skattetrykk eller sykefravær, kommer bumerangen umiddelbart tilbake. Standardmeldingen er at Hagen bare kan holde munn, rik som han har blitt i Norge.

Det er billig, men effektiv retorikk, og greit nok når Hagen frivillig har stukket hodet fram.

Helgens kritikk for miljøinvesteringen på Voksenhus er derimot både usaklig og urimelig.

Bakgrunnen er at Hagen har fyrt med oljefyr for å holde varmt det 1700 kvadratmeter store huset med svømmebasseng. Oljefyren brant rundt 19.000 liter olje årlig, ifølge VG, og førte til utslipp av om lag 50 tonn CO2.

Hagens store forbrytelse er at han har fått offentlig støtte på 180.000 kroner for å bytte ut oljefyren med miljøvennlige varmepumper. Selve miljøinvesteringen er på tre millioner kroner, så Hagen har fått tilskudd fra Oslo kommunes Enøketat på rundt seks prosent av den totale investeringen.

Kritikken mot Hagen bunner i en stor misforståelse: Støtte til varmepumper er ikke en pengeoverføring til privatpersoner, men et insitament for å gjøre nødvendige miljøtiltak.

Frps miljøbyråd Jøran A. Kallmyr var først ut blant kritikerne: - Privatpersoner som har oljefyr det koster å skifte ut, har ofte så store eneboliger at de også har råd til å ta utgiften til å skifte ut oljefyren selv, sier Frp-politikeren.

Senterpartiets leder av miljøkomiteen på Stortinget går enda lenger: - Det er betenkelig at Stein Erik Hagen velger å flagge ut av Norge store deler av sine verdier og samtidig høster nytte av våre egne statlige støtteordninger, sier Erling Sande til VG.

Det som er mest betenkelig er at politikere som har vedtatt miljøstøtte opptrer så uprinsipielt som i denne saken. Når man først har laget en støtteordning for å få folk til å bytte ut oljefyrer, så må man ha ryggrad til å støtte ordningen også når rikfolk gjør miljøinvesteringen.

Dessuten er kritikken mot Hagen urimelig. Det finnes en lang rekke eksempler på statlige og kommunale støtteordninger som også velstående personer og bedrifter med overskudd drar nytte av. Selvsagt.

Det er politikerne som forvalter våre felles penger, og det er politikerne som har avgjort at det er samfunnsøkonomisk nytte å støtte overgang fra oljefyr til varmepumpe.

Derfor bør de glede seg når 50 tonn CO2 forsvinner - i stedet for å servere billige poenger mot en ordning de selv har vedtatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere