Gå til sidens hovedinnhold

Halalforbud på Ullevål sykehus

Ullevål: 13 år gamle regler gjør at muslimske pasientene ved Norges største sykehus, Ullevål universitetssykehus, ikke får spise kjøtt, melder NRK. Ifølge Sosial- og helsedirektoratet er halalslaktet kjøtt ikke tillatt ved norske helseinstitusjoner.
Vi har valgt å holde oss innenfor det myndighetene anbefaler. Så lenge retningslinjene sier at halal ikke er tillatt, har vi ingen planer om å ta det inn i menyen, sier kjøkkensjef Vidar Arnesen ved Ullevål, som tilbyr muslimer vegetar- og fiskeretter.
På Lovisenberg sykehus har de derimot brutt retningslinjene i ti år.
Målet vårt er å gi alle pasientene en likeverdig behandling. Dette betyr at vi må tilpasse behandlingstilbudet til den enkelte. Det er synd hvis de gamle formuleringene i retningslinjene stopper et likeverdig tilbud på andre sykehus, sier klinisk ernæringsfysiolog Tonje Mellin-Olsen til Dagsavisen.
Seksjonsleder Atle Wold ved tilsynsavdelingen på Mattilsynets hovedkontor mener retningslinjene for halalmat fra 90-tallet ikke kan sammenlignes med dagens situasjon.
Halalkjøtt er like trygt som kjøtt slaktet på norsk vis, sier han.
Avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet opplyser at de vil gå gjennom retningslinjene på nytt sammen med Mattilsynet på nyåret.
Halalslakting skjer ved at hovedpulsårene i strupen på dyret kuttes slik at kroppen tømmes for så mye blod som mulig så raskt som mulig, ifølge NRK.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis